Condamnații, liberi pe străzi

De M.B.
20Comentarii
Condamnații, liberi pe străzi
© Eliberați! Foto: M.B.
Aceştia sunt beneficiari ai legii privind recursul compensatoriu, pentru că au fost transferaţi la Arad din penitenciare în care nu au avut condiţiile corespunzătoare.

Joi a intrat în vigoare Legea nr. 169/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, care reduce pedepsele celor încarceraţi în condiții necorespunzătoare. Peste 500 de deţinuţi au fost eliberaţi, până vineri, în toată ţara, iar la Arad au ieşit pe poarta Penitenciarului de Maximă Siguranţă un număr de 24 de deţinuţi.

Purtătorul de cuvânt al penitenciarului arădean, Eduard Magold, ne-a declarat că majoritatea fuseseră condamnaţi pentru infracţiuni de furt şi tâlhărie, dar toţi au ajuns să fie încarceraţi aici după ce au fost transferaţi de la alte penitenciare din ţară, unde condiţiile de detenţie sunt necorespunzătoare. „La Arad nu avem camere suprapopulate şi sunt respectate normativele, fiind vorba de un penitenciar nou. Deţinuţii eliberaţi de la noi au ispăşit o parte din pedeapsă în alte penitenciare din ţară şi li s-au calculat reducerile de pedeapsă raportat la perioada în care au fost încarceraţi acolo”, a spus Magold.În toată ţara urmează să fie eliberaţi deţinuţi şi săptămâna viitoare, pentru că beneficiari ai legii ar fi 3.349 de condamnaţi. În Arad, dosarele a 66 de deţinuţi vor intra în analiza comisiei de eliberare condiţionată săptămâna aceasta.Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad are o capacitate de peste 1.200 de locuri şi este considerat unul dintre cele mai moderne din ţară.

La sfârşitul anului 1994 au demarat lucrările de construire, care s-au încheiat în 2001, iar în 2002 a fost inaugurat, în timp ce clădirea veche de pe strada Eftimie Murgu a devenit secţie exterioară. Legea privind recursul compensatoriu prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate. Printre altele, condiţiile necorespunzătoare se referă la cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut. Lipsa accesului la activităţi în aer liber, lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie, lipsa temperaturii adecvate a camerei, lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază, existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie – sunt alte condiţii necorespunzătoare menţionate în lege.

Perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării în condiţii necorespunzătoare se calculează începând cu 24 iulie 2012.20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor