Consens pe eliminarea „specialelor”

De Simion Todoca
11Comentarii
Consens pe eliminarea „specialelor”
Declarativ, parlamentarii arădeni susţin eliminarea exceselor din Legea pensiilor speciale.

Cel mai fierbinte subiect al verii îl constituie pensiile speciale, pe care Guvernul pare decis să le elimine sau măcar să le schimbe substanţial. Rămâne de văzut dacă intenţia este reală sau doar o „păcăleală” menită să provoace fuga din sistem a celor care au posibilitatea să iasă la pensie. Politicienii arădeni sunt unanim de acord că aşa nu mai merge, că trebuie făcut ceva.

Florin Tripa, deputat PSD

„Părerea mea este că ar trebui desfiinţate, s-a ajuns la situaţii absolut aberante, nişte inechităţi flagrante. Cea mai ilogică prevedere este creşterea pensiei speciale la nivelul creşterii salariului din branşa respectivă. În opinia mea, se încalcă inclusiv Constituţia, care spune că nimeni nu este mai presus de lege. Or, chiar cuvântul „speciale” sugerează un privilegiu pentru o persoană sau o categorie. De pildă, chiar dacă sunt deputat, consider că ar trebui desfiinţate aşa zisele pensii speciale pentru parlamentari. Este adevărat, sunt anumite domenii în care aplicarea principiului contributivităţii este imposibilă, din varii motive, dar atunci, în mod normal, se pot stabili nişte plafoane rezonabile. Este inadmisibil ca pensia să fie mai mare decât salariul pe care l-ai avut”.

Glad Varga, deputat PNL

„E nu m-aşi grăbi să spun desfiinţare, ci, mai degrabă, reglementare, intrarea în normalitate. Normalitate, cred eu, înseamnă stabilirea pensiei în funcţie de contributivitate. Trecerea de acest prag, pentru anumite situaţii excepţionale, trebuie draconic condiţionată de limitele economiei naţionale. Refuz să cred că o problemă atât de spinoasă poate fi rezolvată corect prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului. Trebuie o dezbatere serioasă în Parlament, iar forma finală corectă nu poate fi decât una adoptată prin consens. Elementul de care trebuie la modul imperativ să se ţină cont se numeşte echitate. Este profund inechitabil, de pildă, ca acele pensii numite speciale să crească de fiecare dată când cresc salariile din domeniul respectiv. Ca să nu mai vorbesc despre pensiile mai mari decât salariul”.

Adrian Wiener, senator USR

„USR s-a poziţionat clar pentru desfiinţarea pensiilor speciale şi instituirea unui sistem de pensii echitabil. Noi, parlamentarii USR, am considerat de cuviinţă să facem primul pas începând cu noi înşine, aşa că am depus un proiect privind desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Vom vedea dacă acest proiect va trece, iar dacă nu va trece, va vedea toată lumea cine a votat împotrivă. Vom continua, pentru că este cu totul anormal ce se petrece, este o bătaie de joc cruntă ce se face cu banii publici, cu largul concurs al politicienilor”.

Taguri: ,


11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor