Consilierii de probațiune au declanșat greva generală în Arad și ale șase județe

De Ioana Costas
Consilierii de probațiune au declanșat greva generală în Arad și ale șase județe
Consilierii de probațiune din județul Arad și din alte șase județe din țară, precum și cei din capitală au intrat, miercuri, în grevă generală.

ARAD. Consilierii de probațiune sunt nemulțumiți de problemele privind calcularea salariilor, semnalate de-a lungul anilor la Ministerul Justiției. Astfel, miercuri, Serviciile de Probațiune din București și din județele Arad, Brașov, Cluj, Galați, Ilfov, Timiș și Vrancea au intrat în grevă. De asemenea, consilierii de probațiune din alte 12 județe intenționează să declanșeze la rândul lor greva generală în cursul zilelor de joi (județele Alba, Botoșani, Dâmbovița, Harghita, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) și vineri, (județele Argeș, Bistrița-Năsăud, Iași, Mureș și Teleorman).

Potrivit unui comunicat de presă remis de Serviciul de Probațiune București, „consilierii de probațiune protestează astfel față de nerezolvarea problemelor de natură salarială pe care le-au semnalat în ultimii ani către conducerea Direcției Naționale de Probațiune (DNP), respectiv a Ministerului Justiției (MJ) și care s-au acumulat în timp, culminând cu calculul incorect al salariilor tuturor angajaților din sistemul de probațiune începând cu luna ianuarie 2018, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi cadru de salarizare unitară în sistemul bugetar. Numeroasele încercări ale angajaților de a obține rezolvarea acestor probleme pe calea dialogului au eșuat și au condus în cele din urmă la decizia acestora de a intra în grevă. Consilierii de probațiune solicită
calcularea corectă a salariilor, conform formulei de calcul stabilită de Legea cadru de salarizare unitară în sectorul bugetar și confirmată de Ministerul Muncii și Justiției Sociale; plata efectivă a sumelor de bani rezultate din calcularea incorectă a salariilor, în baza unei formule de calcul eronate, din luna ianuarie 2018 până în prezent; elaborarea și emiterea Ordinului Ministrului Justiției (OMJ) comun și calcularea imediată a salariului având la bază Valoarea de Referință Sectorială (VRS) de 463,5 lei, conform adresei emise de ministrul justiției în luna mai 2018, în vederea emiterii OMJ individuale cu VRS 463,5 lei; plata efectivă a drepturilor salariale în conformitate cu OMJ individuale menționate la punctul 3; aducerea la îndeplinire a OMJ 542/05.02.2018 prin plata efectivă a drepturilor salariale restante pentru perioada decembrie 2016 – noiembrie 2017 și punerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile pronunțate în favoarea consilierilor de probațiune”.

Pe perioada grevei, angajații Serviciilor de Probațiune care sunt în grevă vor respecta legislația în vigoare și vor asigura serviciile esențiale aflate în sarcina instituției, reprezentând cel puțin o treime din activitatea normală. Aceștia vor asigura, în timpul grevei participarea serviciului la ședințele de judecată la care a fost citat, întocmirea la termen a referatelor de evaluare pentru inculpați, precum și rezolvarea altor sarcini considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către organele judiciare.

În urmă cu o săptămână, consilierii de probațiune din București și județele Arad, Brașov, Mureș, Sibiu, Suceava, Telorman, Timiș și Vâlcea au declanșat greva de avertisment, atrăgând atenția asupra solicitărilor de mai sus, precizând că în cazul în care acestea nu vor fi soluționate, vor declanșa greva generală.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !