Consiliul Judetean Cluj promite construirea unui abator de 1 milion de euro in Iclod

Reactualizat la:
FOTO nytimes.com
FOTO nytimes.com
Un abator de ultimă generaţie care ar deservi întreaga regiune şi întins pe o suprafaţă de 5000 mp ar uma să fie construit în comuna Iclod, au anunţat joi reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj.

Costul total al investiţiei se ridică la suma de 1 milion de euro, bani proveniţi din bugetul judeţului sau de la Guvern, ori din parteneriate publice-private. Termenul limită pentru finalizare ar fi în cel mult 2 ani de zile, dar autorităţile judeţene speră să-l finalizeze anul viitor.

„Discutăm de fonduri de la Consiliul Judeţean, în perspectivă, intenţionăm să chemăm alături de noi inclusiv asociaţiile profesionale, şi nu în ultimul rând ne bazăm, dacă va fi posibil, pe un sprijin de la nivelul Guvernului. Am făcut o solicitare de finanţare şi pe linie guvernamentală. În cazul în care aceste variante Consiliul Judeţean nu le va avea la îndemână, finalizarea va fi a Consiliului Judeţean. Ea va fi o unitate care se va adresa fermierilor din această zonă. Investiţia s-ar traduce undeva în jurul valorii de 1 milion de euro, aici depinde şi de infrastructură, dotarea de logistică. Va fi o unitate din care se vor putea face exporturi. Dorim să fie un centru important şi pentru fermieri astfel încât fermierii să-şi poată face un plan de afaceri cu această unitate”, a declarat Ioan Oleleu, vicepreşedintele CJ Cluj.

Potrivit primarului Emil Pârţoc, Consiliul Judeţean Cluj a primit cu titlu gratuit de la Consiliul Local Iclod un teren de 5000 mp pentru construirea abatorului. „În comuna Iclod orice investiţie este binevenită dar în special o unitate de abatorizare, vine în sprijinul celor care cresc animale, care nu au unde să le sacrifice. Terenul l-am cedat gratis Consiliului Judeţean Cluj, este în suprafaţă de până în 5000 mp, atâta este cerinţa celor de la consiliu, este în vecinătatea staţiei de epurare care va fi funcţionabilă cel mai târziu până în luna iunie, are canalizare, apă, curent, transformator electric, are tot ceea ce trebuie ca infrastructură sau ca utilităţi pentru a funcţiona în parametrii normali”, a precizat Emil Pârţoc, primarul comunei Iclod.

Fermierii, încântaţi de proiect

Fermierii prezenţi la discuţiile dintre reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj şi autorităţile locale din Iclod au primit încântaţi vestea că la ei în comună s-ar putea construi un asemenea abator.

„În judeţul Cluj sunt peste 350.000 de ovine. În fiecare an, fermierii îşi fac un fel de reformă, scot animalele care trebuie să fie predate pentru abatorizare. În momentul de faţă noi nu avem unde să facem o asemenea abatorizare. În mod normal trebuie să mergem până la Zalău unde este un abator de mică capacitate şi atunci suntem nevoiţi să le vindem la preţuri derizorii pentru cei care vin şi ne colectează animalele şi le duc în zona Botoşani sau în Bulgaria, la Vidin. Pentru noi un astfel de abator va fi extraordinar de benefic”, a precizat Traian Fărcaş, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Cluj.

„Ştiu mai bine ca oricare altul sau ca majoritatea colegilor mei fermieri, ştiu ce înseamnă să nu ai un abator aici. Dacă am să vă spun unde îmi duceam eu un animal când aveam un accident, la Roman, în Botoşani. Acolo îmi duceam un animal cu accident. Pe lângă că duceam acolo animalul îl dădeam şi la mâna a doua, cu pierderile economice de rigoare, că nimeni nu-mi făcea mie servicii gratuite”, a declarat şi Dorel Secară, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine şi consilier judeţean.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !