Consiliul Local Tîrnova, a treia încercare

De Simion Todoca
3Comentarii
Consiliul Local Tîrnova, a treia încercare
© Florin Farcaşiu foto: JA
Pentru că sunt mai multe variante de viceprimar, Consiliul Local Tîrnova a „ratat” două încercări de constituire.

Constituirea consiliilor locale în comunele din judeţ a ajuns pe ultima sută de metri, marţi fiind programată penultima comună- Şeitin, iar joi ultima- Tîrnova. În comunele Şeitin, Păuliş, Dieci şi Almaş consiliile s-au constituit la a doua convocare, motivul fiind neprezentarea a minimum două treimi dintre consilierii aleşi. Legea prevede că dacă nu sunt prezenţi două treimi se convoacă a doua, iar dacă situaţia persistă, o a treia. Dacă nici la a treia nu se întruneşte numărul necesar, consilierii aleşi care au absentat îşi pierd mandatul, urmând să fie înlocuiţi de supleanţi. Explicaţia boicotării şedinţelor de constituire este lupta pentru câştigarea mandatelor de viceprimari, având şanse atât partidele primarilor cât şi cele din opoziţie. La Şeitin, PNL, care are primarul, dispune de 8 mandate de consilier din 13, dar mai avea nevoie de unul pentru a avea două treimi, astfel că PSD, cu 5 consilieri, a putut să mai amâne finalul. Primarul PNL de la Almaş are cinci consilieri, dar PSD-ALDE-PRM au împreună 6(4-1-1).La Dieci este primar PSD, partid care adună 4 consilieri, PMP are unul, iar UNPR, tot unul,în timp ce PNL dispune de trei mandate. În fine, la Păuliş primarul PSD, cu 6 consilieri, se confruntă cu 6 consilieri ai PNL, consilierul Alianţei pentru Arad-APAR asigurând abia majoritatea simplă, nicidecum două treimi. Oricum, în cele din urmă consiliile s-au constituit din a doua încercare.

La Tîrnova- variante

Spre deosebire de cazurile celelalte, în care bătălia s-a dat între partidele primarilor şi cele din opoziţie, la Târnova competiţia este una internă, în partidul primarului Farcaşiu, PNL, doi sau chiar trei dintre cei 10 consilieri dorind fotoliul de viceprimar. Astfel că, deşi PNL are două treimi, a preferat să amâne deznodământul pentru ultimul moment, pentru a clarifica lucrurile. „Cu certitudine, joi vom avea un singur candidat de viceprimar. Pentru că avem două sau chiar trei variante, am decis să nu ne pripim, să analizăm împreună şi să decidem pe cine propunem. Legea ne permite acest lucru. Nu avem niciun fel de presiune, aşa că nu are rost să forţăm lucrurile. Important este faptul că primarul Farcaşiu şi consilierii PNL, 10 la număr, trag în aceeaşi direcţie, cuvântul de ordine fiind „solidaritate” în munca în folosul comunităţii”, spune Farcaşiu. L-am întrebat dacă nu cumva bătălia pentru funcţia de viceprimar se dă între un fost PNL-ist şi un fost PDL-ist şi a răspuns că este vorba despre doi membri ai fostului PNL. „Aşa cum am spus în repetate rânduri, nu mai există foşti PDL-işti şi foşti PNL-işti, toţi suntem liberali, dar am făcut precizarea ca răspuns la întrebarea dumneavoastră”, a mai spus primarul Florin Farcaşiu.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor