Contabila care a devalizat conturile ADRNV vrea in liberate pentru a se intoarce la munca

Contabila care a devalizat conturile ADRNV vrea in liberate pentru a se intoarce la munca
Cosmina Druţă, contabila Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi a societăţii IRCETT, arestată preventiv pentru că în complicitate cu soţul ei a falsificat ordine de plată în valoare de 1,8 milioane de euro, transferând banii în contul unei firme a familiei sale, a cerut judecătorilor să fie cercetată în liberate pentru a se putea întoarce la muncă.

Cosmina Druţă a atacat cu recurs decizia judecătorilor Tribunalului Cluj de menţinere în arest preventiv. Judecătorii Curţii de Apel Cluj au respins recursul acesteia, astfel încât contabila Cosmina Druţă a rămas după gratii.

Contabila ADRNV a fost trimisă în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată.

Avocata lui Cosmina Druţă, Anca Iuga, a precizat că aceasta doreşte să pună la dispoziţia părţilor vătămate toate bunurile şi averea ei pentru recuperarea prejudiciului. În plus, avocata a mai precizat că Druţă este mama unei fetiţe în vârstă de 2 ani, care are nevoie de îngrijire.

În faţa magistraţilor Curţii de Apel Cluj, Cosmina Druţă a arătat că a recunoscut faptele reţinute în sarcina sa şi că doreşte să aducă la zi contabilitatea firmei şi să predea baza de date. „Doresc recuperarea prejudiciului, trebuie să găsesc clienţi pentru cumpărarea apartamentelor, în număr de 36, din care 4 imobile sunt în Cluj iar restul se află în localitatea Floreşti. Vreau să pun la punct actele contabile de care m-am ocupat şi pentru alte societăţi pentru a nu se ajunge în situaţia de a se face reconstituiri”, a precizat aceasta.

„Este real faptul că inculpata a recunoscut integral comiterea faptelor, că nu are antecedente penale şi şi-a exprimat disponibilitatea recuperării prejudiciului, însă atât timp cât cercetarea judecătorească nu a fost declanşată, nu se poate susţine că indiciile temeinice care conduc la presupunerea rezonabilă că inculpata ar putea fi autorea faptelor deduse judecăţii ar fi fost înlăturate. În acest context, nu poate fi omis faptul ca inculpata este suspicionată de comiterea în mod continuat a unui număr ridicat de acte şi fapte (155 de operaţiuni frauduloase de transfer bancar şi falsificarea unui număr impresionant de ordine de plată, extrase de cont şi alte înscrisuri), pe durata unui interval lung de timp, cauzând un prejudiciu impresionant de peste 11.000.000 lei, dar si din consecinţele faptelor asupra instituţiei în cadrul căreia a font angajată aceasta (existând riscul blocării activităţii) şi asupra celorlalţi angajaţi (cărora nu li s-a virat contribuţia la CAS) si, din această perspectivă, prezintă un pericol criminogen ridicat, raportat la urmările greu de reparat”, se arată în motivarea Curţii de Apel Cluj.

Potrivit DNA, Cosmina Druţă a profitat de calitatea de angajată a ADR Nord -Vest şi SC IRCETT SA, cu drept de a depune instrumente de plată la bancă şi trezorerie, de a ridica extrase de cont şi de a completa ordine de plată, astfel încât, în perioada ianuarie 2011-iulie 2012, cu complicitatea soţului său, Naica Vasile, a falsificat ordine de plată în baza cărora suma totală de 7.667,212,88 lei (1,8 milioane euro) a fost transferată din contul celor două instituţii la care inculpata era contabil în contul SC VANGHER SRL, societate la care inculpata era asociat si administrator.

Cosmina Druţă ar fi falsificat ordinele de plata atât prin inserarea de menţiuni care nu aveau la bază existenţa unor raporturi de natură contractuală, cât şi prin falsificarea semnăturii unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul ADR Nord Vest sau SC IRCETT SA.

Totodată, pentru a masca modalitatea frauduloasă în care banii au fost transferaţi în contul SC VANGHER SRL, inculpata Cosmina Druţă ar fi falsificat, în perioada în cauză, toate extrasele de cont, de la bancă şi de la trezorerie, pe care le-a depus în contabilitatea ADR Nord-Vest şi SC IRCETT SA.

Pentru a ascunde originea ilicită a transferurilor de bani în contul SC VANGHER SRL, inculpata Druţă şi învinuitul Naica, în calitate de administratori ai SC VANGHER SRL, au emis facturi care reflectau operaţiuni comerciale fictive pentru fiecare transfer în contul SC VANGHER SRL, operaţiuni pe care le-au înregistrat în contabilitatea acestei societăţi comerciale.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de Vasile Naica, asociat şi administrator la SC VANGHER SRL, fiind acuzat de complicitate la înşelăciune şi spălare de bani, ambele în formă continuată.

Inca o contabila din Cluj este acuzata de DNA pentru luare de mita, fals in acte si spalare de bani!

ADR: Contabila a efectuat un alt transfer exact in ziua in care a fost depusa plangerea penala!

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !