Continuă conferințele Centenarului, cu prof.Mihai Drecin

De Eugen Rogojan
1Comentariu
Continuă conferințele Centenarului, cu prof.Mihai Drecin
Prof.univ.dr. Mihai Drecin va fi invitat joi, 21 iunie, la o nouă Conferință a Centenarului, la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad.

Sala „Astra” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad va găzdui joi, 21 iunie, de la ora 12, o nouă Conferință a Centenarului. De această dată, subiectul va fi „Partenie Cosma – Făuritor al Marii Uniri”, conferința fiind susținută de către prof.univ.dr. Mihai Drecin, de la catedra de Istorie a Facultății de Istorie și Geografie a Universității Oradea și va fi moderată de către prof.univ.dr. Corneliu Pădurean.

În conferința intitulată „Partenie Cosma – făuritor al Marii Uniri”, prof.univ.dr. Mihai Drecin va prezenta contribuția lui Partenie Cosma la evenimentele care au dus la procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit, în 1918, într-un stat național numit România.

Partenie Cosma a avut o activitate politică de necontestat fiind membru al Partidului Național Român, pe listele căruia a fost ales, de două ori, între anii 1872 – 1881, deputat al Dietei de la Budapesta. În 1881 a devenit președinte al Partidului Național Român. După Marea Unire a fost ales senator în primul parlament al României Mari și a făcut parte din Consiliul Naţional pentru Unitatea Românilor din Paris. La 7 iunie 1874, Partenie Cosma s-a căsătorit cu Maria Roman, devenind astfel rudă prin alianță cu Miron Romanul, episcopul Aradului, mai târziu mitropolit.

Evenimentul „Conferințele Centenarului” este organizat în cadrul proiectului „Voci în cetate”, derulat de Centrul Municipal de Cultură, care anul acesta este dedicat împlinirii a 100 de ani de la făurirea Statului Național Unitar Român. Parteneri în cadrul proiectului sunt Asociația Ștefan Cicio Pop, Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol”, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad și Inspectoratul Școlar Județean Arad.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor