Contre între agricultori şi Primăria Nădlac

De Alin Gherasim
59Comentarii
Contre între agricultori şi Primăria Nădlac
Agricultorii acuză faptul că Primăria Nădlac le-a vândut „speranţe deşarte” şi spun că proiecte uriaşe riscă să fie pierdute.

Milioane de euro sunt în joc la Nădlac, acolo unde agricultorii din localitate spun că Primăria nu susţine întreprinzătorii. Contrele au pornit de la faptul că primăria a vândut parcele de teren viran mai multor agricultori în ideea în care cei din urmă să îşi ridice hale de producţie şi de depozitare acolo. Ioan Porubski, reprezentantul celor care au hotărât să plătească aproximativ 15.000 de euro pentru fiecare hectar de teren cumpărat de la administraţia locală, spune că proiecte europene foarte mari sunt în pericol datorită faptului că primăria nu s-a ţinut de promisiune. „Noi am cumpărat teren acolo, după ce primarul ne-a promis că ne va asigura utilităţile. Vreau să precizez că este vorba despre un teren inundabil, care la fiecare ploaie se transforma într-un lac, un teren aflat în apropierea fostei gropi de gunoi, total neproductiv şi din care primăria nu scotea niciun ban. Am decis să facem acolo o mică zonă de depozitare şi producţie, după ce administraţia locală ne-a promis că, dacă achiziţionăm teren acolo, vom beneficia în cel mai scurt timp şi de utilităţi. După ce ne-a luat banii, primăria nu a mai făcut nimic pentru noi”, spune Porubski, care menţionează că, în total, primăria din Nădlac a încasat de la agricultori peste 80.000 de euro. Acesta a menţionat şi faptul că au avut loc nu mai puţin de 19 întâlniri între agricultori şi primar pe marginea acestei probleme, toate aceste întâlniri soldându-se cu noi şi noi promisiuni. Şi atât. „Avem proiecte europene depuse şi pentru care am câştigat finanţare, proiecte care se referă la ridicarea unor hale de producţie şi de depozitare. Toate acestea sunt acum în pericol pentru că, din cauza lipsei curentului electric, nu avem cum să le construim. Vorbim despre proiecte care, în total, însumează aproximativ două milioane de euro. Noi am plătim pentru întocmirea proiectelor. Aşa că, pe lângă fondurile europene, riscăm să pierdem şi banii noştri pe care i-am investit pentru scrierea proiectelor”, a mai spus agricultorul arădean. Acesta mai spune că nu înţelege de ce nu s-a făcut nimic, în condiţiile în care, timp de aproape doi ani, au tot primit promisiuni. Mai mult, în bugetul pe anul trecut au fost alocate chiar şi sumele necesare pentru extinderea reţelei de electricitate în zona respectivă. Din păcate, nu s-a făcut nimic.

„Se pregăteşte SF-ul”

Contactat pe marginea acestui subiect, Ioan Mărginean, primarul Nădlacului, spune că agricultorii pun presiuni pe el. „Noi trebuie să urmăm paşii legali, nu putem să facem lucruri la presiunea agricultorilor. În bugetul pe anul acesta, care va fi votat miercuri, am alocat fondurile necesare pentru întocmirea studiului de fezabilitate. Nu putem să sărim nişte etape, pentru că riscăm să comitem ilegalităţi. Lucru cu care nu sunt de acord”, a spus primarul. Întrebat de ce nu s-a întâmplat nimic de aproape doi ani de zile, de ce nu a fost deja întocmit SF-ul, Mărginean a precizat că nimic nu se poate face… în grabă.

Alocă bani

Ţinând cont de situaţia actuală, consilierii locali din Nădlac au decis să îşi unească forţele şi să aloce inclusiv fondurile necesare pentru lucrare în bugetul din acest an, nu doar banii pentru SF. „La votarea bugetului, consilierii locali UDSCR şi PNL vor aloca, din nou, suma necesară instalării unui post de transformare. În acelaşi timp, solicităm prin viceprimarul Dusan Somrak şi subsemnatul punerea în aplicare în timp util, conform legii, a hotărârii de consiliu local, pentru deblocarea situaţiei create”, a spus Mircea Onea, consilier local la Nădlac.59Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor