Controale pe munca part-time

De Andreea Pintea
Controale pe munca part-time
Angajatorii care au salariați ce beneficiază de contracte cu timp parțial au fost verificați de ITM, fiind aplicate 38 de sancțiuni.

Inspectoratul Teritorial de Muncă a desfășurat la nivel naţional „Campania privind respectarea de către angajatori a prevederilor legale referitoare la încheierea, modificarea, suspendarea, executarea, înregistrarea și transmiterea în registrul general de evidență a salariaților a contractelor individuale de muncă cu timp parțial”. Astfel că inspectorii în muncă au verificat modul în care sunt respectate prevederile privind munca part-time.

„Acest tip de contract individual de muncă este reglementat de art. 103 – 107 din Codul muncii. Printre particularități amintim obligația angajatorului de a menționa în contract repartizarea programului de lucru și interdicția de a efectua ore suplimentare, cu excepția cazurilor de forță majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii, producerii unor accidente sau înlăturării consecințelor acestora”, a explicat inspector șef ITM Arad, Ecaterina Isac.

Obiectivele campaniei

Campania derulată de ITM Arad a avut ca obiective: *identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale referitoare la contractele de muncă cu timp parțial în ceea ce privește încheierea, modificarea, suspendarea, executarea, înregistrarea și transmiterea în REVISAL a acestora, precum și determinarea acestora să respecte prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă; *creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale și diminuarea consecințelor sociale și economice negative ce derivă din nerespectarea acestora; *eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

Amenzi și măsuri dispuse

„În urma controalelor desfășurate, au fost aplicate 38 de sancţiuni contravenţionale, cuantumul amenzilor fiind de peste 10.000 lei. Au fost dispuse un număr de 86 de măsuri pentru intrarea în legalitate a angajatorilor controlați. Astfel de acţiuni se vor desfăşura şi în perioada următoare, iar acolo unde agenţii economici nu respectă prevederile legislaţiei muncii în vigoare, inspectorii de muncă vor aplica sancţiuni contravenţionale şi, în acelaşi timp, vor trasa măsuri şi termene concrete de remediere a deficienţelor constatate”, a mai spus Isac.

Casetă: Atenție la program

ITM Arad a ținut să le reamintească angajatorilor și faptul că primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial este considerată muncă nedeclarată, fapta fiind sancționată, potrivit art. 260, alin (1) lit. e^3, din Codul muncii, cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !