Cooperare tranfrontaliera

De Vasile Filip
Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Universitatea Corvinus organizează un stagiu de training în cadrul Proiectului „Cooperare transfrontalieră pentru protejarea și promovarea diversității plantelor”, cu participare internațională Universitatea de Vest „Vasile …

Goldiș” și Universitatea Corvinus din Budapesta, organizează, în perioada 22-26.09.2014, la Castelul Universitar Macea, un Stagiu de training pentru studenți în cadrul Proiectului HURO/1101/119/1.3.1 Pro – Plants „Cooperare transfrontalieră pentru protejarea și promovarea diversității plantelor” este implementat în de către Universitatea Corvinus din Budapesta, în calitate de lider de proiect și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, în calitate de partener de proiect. Jumătate din studenții participanți sunt străini, din toate colțurile lumii, cum ar fi Mexic, Olanda, Polonia, Brazilia, Turcia, Mexic, și participă la cursuri de arhitectură peisagistică în Budapesta.
Proiectul de investiții are o valoare de 961.000 euro și are ca scop dezvoltarea unor facilități pentru conservarea și promovarea diversității plantelor, atât a speciilor spontane cât și a soiurilor locale cultivate.
Proiectul abordează problematica protejării plantelor atât la nivel educativ, prin crearea unor amenajări pentru educația ecologică a copiilor în cadrul Arboretumului Szarvas și a unui laborator pentru pregătirea studenților în cadrul Complexului Universitar Macea, cât și la nivel de cercetare științifică prin dezvoltarea la Macea a infrastructurii pentru Colecția de Semințe, a Herbarului și a Muzeului botanic, precum și prin colectarea de semințe și material de herbar de la specii din flora spontană și cultivată.
Colecția de seminţe din cadrul Grădinii Botanice Universitare „Pavel Covaci” din Macea, singura de acest tip din vestul țării, pe termen lunga va fi dezvoltată într-o bancă de seminţe/ bancă de gene. Herbarul din Macea va cuprinde, pe lângă colecția lui Simonkai, care este una dintre cele mai importante colecții de plante herborizate din țară și specimene noi colectate pe perioada proiectului și după finalizarea acestuia.
Proiectul cuprinde și o serie de activități cu copiii de la școlile din zona Arad – Bekes, care vor avea ocazia să folosească facilităţile educaționale dezvoltate la Szarvas și Macea și să conştientizeze astfel importanța conservării plantelor.
Împreună cu partenerii noștri de la Universitatea Corvinus din Budapesta am demarat astăzi Școala de toamnă a acestui proiect prin prezența studenților de la Universitatea Corvinus din Budapesta, la Complexul universitar de la Macea. Aici vom desfăşura, timp de 10 zile, această școală de toamnă pe principiile analizei unei bănci de gene care se ocupă cu referință pentru seminţe. În vechiul Castel de la Macea, am reușit să renovăm cele 15 încăperi pe care le avem la dispoziție în pavilionul de vânătoare și să le aducem la standardele solicitate astăzi și să aplicăm această temă a conservării biodiversității patrimoniului vegetal. Dacă în țara noastră s-a mai încercat și în alte centre de cercetare crearea băncilor de gene, de data aceasta, cred că Aradul a reușit, prin ceea ce am realizat împreună cu partenerii de la Universitatea Corvinus din Budapesta și Institutul Szarvas din Ungaria, o realizare prestigioasă privind ocrotirea și conservarea patrimoniului vegetal din partea de vest a României și partea de est a Ungariei: laboratoarele pe care le-am înființat pe specificul patrimoniului vegetal, mobilierul adaptat condițiilor din pavilionul de vânătoare, instrumentarul de laborator pe care îl avem la ora actuală, urmează să mai primim și restul aparaturii, cele două laboratoare moderne care sunt amenajate în pavilion, expozițiile de seminţe și plante, nu trebuie să uităm că aici avem cel mai vechi herbar din România care s-a păstrat și s-a conservat încă de pe vremea lui Simonkai, din 1864. Nu trebuie să uităm că zestrea Grădinii Botanice a Universității de Vest „Vasile Goldiș” are în prezent 3600 de taxoni virtuali, nu trebuie să uităm că această grădină botanică, înființată de prof. Pavel Covaci, la ora actuală are un director inimos, doctor în bilogie, care se ocupă de modernizare spaţiilor grădinii botanice. Prin acest proiect dorim să ne aducem o contribuție hotărâtoare la demersurile pe care le realizăm pentru diversitatea plantelor în partea de vest a României și estul Ungariei, să demonstrăm că prin cercetarea științifică este posibil să aducem soluții pentru conservarea întregului patrimoniu genetic al plantelor, fiindcă patrimoniul este o comoară a acestei națiuni pentru care s-au zbătut generații întregi, iar noi, universitarii de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” avem datoria ca, prin Institutul de Cercetări, prin ceea ce realizăm în studiile noastre, să demonstrăm valabilitatea acestei teorii, a conservării prin biodiversitate a plantelor”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !