Copiii Aradului, în pericol

3Comentarii
Copiii Aradului, în pericol
ARAD – La Arad lipsesc două tipuri de vaccinuri, foarte importante pentru copiii nou-nascuti.

Situaţie extrem de îngrijorătoare la Direcţia de Sănătate Publică Arad (DSP), unde lipsesc cu desăvârşire vaccinurile BCG, administrate nou-nascutilor împotriva tuberculozei, şi Pentaxim, administrate sugarilor în trei tranşe, la două luni, la patru luni şi la 12 luni. Pentaximul acţionează împotriva difteriei, a tetanosului şi a tusei convulsive. „Situaţia este destul de gravă, mai ales că nu am mai vaccinat nou-născuţii din luna februarie, de când stocul de vaccin BCG pe care îl deţineam a expirat. Problemele cu care se confruntă în momentul de faţă Institutul Cantacuzino ar putea adânci criza din prezent. Sperăm, totuşi, ca în două, maximum trei luni, să primim vaccinurile necesare”, a declarat Dana Negru, directorul DSP. Problemele de la Institutul Cantacuzino, despre care menţiona Dana Negru, se referă chiar la producţia vaccinului BCG.

Întârzie producţia

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, l-a demis din funcţia de director al Institutului Cantacuzino pe Radu Iordăchel, tocmai din cauza vaccinului BCG. În luna februarie, institutul şi-a pierdut autorizaţia de producere a vaccinului anti-TBC pentru nou-născuţi. Pe atunci, ministerul anunţa că în data de 15 aprilie, după retehnologizarea întregii linii de producţie, va fi reluată procesul de producere a vaccinului. Termenul limită fixat a fost atins însă lucrările la retehnologizare sunt departe de a fi încheiate. Răspunsul ministerului a fost unul pe măsură: demiterea directorului institutului. „Producţia vaccinului de tip BCG ar putea fi reluată din data de 15 mai”, a declarat Attila Cseke.

Fără licitaţie

În ceea ce priveşte lipsa celuilalt tip de vaccin, Pentaxim, aceasta se datorează tot Ministerului Sănătăţii. „Întârzierea votării bugetului a creat această situaţie. Pentaximul este achiziţionat printr-o licitaţie desfăşurată la nivel naţional şi organizată de către minister. Noi, direcţiile judeţene, nu avem acces la fonduri pentru achiziţionarea Pentaximului şi nici nu avem voie să organizăm licitaţii în acest sens. Aşteptăm, aşadar, organizarea licitaţiei şi achiziţionarea vaccinului deoarece nu mai avem nicio doză în stoc”, a mai spus Dana Negru.

În aşteptare

Situaţia este una fără precedent, cel puţin pentru ultimii ani. Cu toate acestea, Dana Negru încearcă să fie optimistă. „Sperăm ca în maximum două luni să primim vaccinurile necesare de la minister. Momentan, pericolul pentru nou-născuţi nu este foarte mare, dar aceste vaccinuri clădesc sistemul imunitar pe care copiii îl vor avea toată viaţa. Iar dacă din acest sistem lipseşte o cărămidă, respectiv unul dintre aceste vaccinuri, persoanele în cauză ar putea avea de suferit pentru tot restul vieţii”, a încheiat directorul DSP.

„Aşteptăm achiziţionarea vaccinului Pentaxim de către minister”, Dana Negru

A.G.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor