Copil disputat în instanţă

De Cristi Cotuna
7Comentarii
Copil disputat în instanţă
© Fetiţa împreună cu bunicii din partea mamei Foto: C.C.
Fetiţă de nici un an este disputată de bunici şi de tată. Tutorele fetiţei ar urma să primească o sumă mare de bani, despăgubire.

După ce şi-a pierdut mama într-un accident rutier, Sofia, o fetiţă de numai 11 luni, frumoasă foc şi plină de viaţă, este disputată prin tribunale de bunicii din partea mamei, pe de-o parte, şi de tatăl ei, de cealaltă parte. Cei implicaţi se acuză reciproc de faptul că urmăresc doar să încaseze şi să gestioneze banii de la asigurări, o sumă deloc de neglijat, care va fi moştenită de fetiţă şi de tutore.

Întreaga nebunie vine după ce femeia de doar 20 de ani, mama copilului, a murit la câteva zile după naşterea celei mici, într-un accident rutier extrem de grav, petrecut pe o şosea din judeţul Arad.

Cumplitul accident a adus multă durere în casa familiei tinerei, mai ales că fraţii şi tatăl femeii au fost şi ei la un pas de moarte. După un timp, însă, bunicul fetiţei s-a trezit din comă şi a reuşit să se recupereze, aşa că, împreună cu soţia, bunica Sofiei, au decis să îşi crească nepoata în satul natal, Peregu Mic.

Simultan, însă, tatăl fetiţei, Ştefan Kovacs, a început procedurile pentru stabilirea domiciliului fetiţei şi implicit de obţinere a dreptului de creştere a acesteia. Tatăl spune despre bunicii micuţei că: „Eu merg şi iau copilul, dacă e dreptul meu şi dacă ei vor să vină să vadă copilul, să vină să îl vadă, oricând”.

În primă instanţă, bărbatul a pierdut, însă până la urmă, decizia judecătorului a fost dată în favoarea tatălui.

Bunicii spun acum că li s-a făcut o mare nedreptate, mai ales că micuţa a fost crescută din prima clipă de viaţă de către ei. „Eu nu sunt de acord cu chestiile astea, că la prima instanţă am câştigat şi la a doua am pierdut. Nu sunt de acord, pentru că eu aşa ştiu că eu am crescut-o, eu m-am chinuit cu ea, eu m-am trezit nopţile. Judecătorul nu a decis bine. La prima mi-a dat-o mie şi acuma, în 3 noiembrie, am pierdut-o. El nu vine să o vadă, nu opreşte nici măcar să o vadă. Nu ştiu unde vrea să o ducă…”, a spus Bardi Elisabeta, mama tinerei de 20 de ani care a pierit în accident.

Pentru bani

Nemulţumirea oamenilor este cu atât mai mare cu cât, spun aceştia, tatăl fetiţei nu ar fi fost interesat de ea până acum şi o doresc acum doar pentru a moşteni banii care îi va primi fetiţa de la asigurări. Mama victimei arată cu degetul spre tatăl fetiţei şi spune că „el a mers pentru bani, domnule! Dacă el a făcut alocaţia copilului şi nu i-a cumpărat nimic, nu vine să o viziteze, atunci, vă daţi seama că numai pentru bani face asta”.

Totodată, tatăl fetiţei spune că „alocaţia e aici la mine! Că eu am făcut actele atunci, în decembrie, eu sunt tatăl… Avocatul mi-a zis ce iau să pun deoparte. Eu nu am cheltuit niciun ban, ei au făcut botezul fără mine. Ei zic că eu sunt beţivan şi alcoolic…”. Zoltan Bardi, bunicul fetiţei spune că toate pleacă de la bani. „El (n.r. tatăl copilului) a auzit că fetiţa o să moştenească mulţi bani după mama ei, de la accident, şi face acum asta pentru bani. După copil, tutorele are dreptul, el de-aia se zbate aşa de tare, ca să moştenească fetiţa, nu că îi e dragă. De la început a zis să facă avort şi noi nu am lăsat-o. Dar acum a auzit că fetiţa primeşte mulţi bani”, a povestit tatăl victimei.

Acuze, şi de o parte şi de alta

Sofia urmează, cu regularitate, şedinţe de psihoterapie la Arad. Copilul este vesel şi bine întreţinut şi nu pare să aibă vreo problemă până în acest moment. Cu toate acestea, fetiţa de doar 11 luni ar putea să îşi schimbe domiciliul şi tutorii pentru că instanţa a decis că tatăl său biologic are drepturi totale asupra ei. „Dacă el e părinte, de ce nu a venit la botez? Eu aşa consider că nu are tată şi acuma el vrea să o ia. Păi unde vrea să o ducă, pentru că mama lui e bolnavă. Trebuie făcut curat, mâncare, căldură… Eu totuşi stau acasă cu ea pentru că, după fata mea, numai ea a mai rămas”, a povestit Elisabeta Bardi, bunica fetiţei.

De cealaltă parte, bărbatul, sprijinit de către mama lui, se află în concediu patern de luni bune şi susţine că este pregătit să o crească pe Sofia, cu toate că, afirmă el, socrii nu i-au permis nici măcar să o vadă, până acum. „Am fost să o văd, dar dacă a venit cineva cu mine nu ne-a lăsat în casă, numai dacă sunt singur. Eu nu am mers să fac scandal. Când m-a lăsat să o văd, am mers. E mama aici, mă ajută soră-mea, nu e greu. Bunicii zic că e nedrept acuma să le ia cineva copilul… Dar pe mine mă interesează foarte mult să primească fata ce e al ei şi să nu pună nimeni mâna pe bani aceia, în afară de ei. Eu când duc coroană la Diana, a doua zi dispare”, a povestit Ştefan Kovacs, tatăl fetiţei.

Va fi luată de tată

Până la urmă, Sofia, care va împlini luna aceasta un an, va fi luată de către tatăl ei, bărbatul având la mână o decizie judecătorească ce urmează să fie justificată scriptic oficial, în cel mai scurt timp. Bunicii care au crescut-o, până acum, sunt însă decişi să caute alte mijloace juridice pentru a o putea recupera pe Sofia. Copila ar putea moşteni de la câteva zeci la câteva sute de mii de euro, despăgubiri de la firmele de asigurări, care trebuie să plătească daune pentru urmaşa tinerei decedate anul trecut în accidentul de la Răscruce, din apropiere de Pecica.

Taguri: , ,


7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor