Cornelia Bodea – 5 ani de la trecerea în nefiinţă

De Dorin Ocneriu
Cornelia Bodea – 5 ani de la trecerea în nefiinţă
ARAD. Se împlinesc 5 ani de la plecarea la cele veşnice a uneia dintre cele mai mari personalităţi culturale ale Aradului – acad. prof. univ. dr. Cornelia Bodea.

Născută în satul Dud din comuna Târnova, la data de 8 aprilie 1916, într-o familie cu adânci rădăcini în istoria ardeleană (după mamă se înrudea cu Moise Nicoară, iar după tată cu memorandistul Aurel Suciu), Cornelia Bodea a studiat Istoria, devenind un erudit în materie. Lucrarea sa de doctorat, având ca profesor coordonator pe Nicolae Iorga, se intitulează „Moise Nicoară (1784-1861) şi rolul său în lupta pentru emanciparea naţional-religioasă a românilor din Banat şi Crişana”, obţinând calificativul Magna cum laudae.
Predă Istoria la licee din Bucureşti, apoi este asistent universitar al profesorului Gh. I. Brătianu la Universitatea Bucureşti. Comuniştii o exclud din învăţământul superior, însă revine graţie competenţei sale. Se remarcă tot mai mult ca un cercetător de seamă al istoriei, face călătorii pentru studii istorice, participări la congrese şi manifestări ştiinţifice în diverse ţări. În anii ’70-’80 ai secolului trecut a predat cursuri de istorie modernă universală la peste 40 de institute din SUA, printre care Boston College şi Columbus University.
În paralel cu activitatea didactică, depune un important efort în cercetarea ştiinţifică, publicând multe lucrări importante, din care amintim: Cetatea Deznei, 1848 la români, Lupta românilor pentru unitate naţională, De la conştiinţa de neam la conştiinţa naţională, Avram Iancu, ş.a.
Pentru prodigioasa sa activitate a făcut parte din multe societăţi ştiinţifice din ţară şi din străinătate, a fost aleasă membru corespondent al Academiei Române în 1990 şi membru plin în 1992. A fost distinsă cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce, cu „Meritul Academic” şi a fost decorată cu Ordinul Naţional „Steaua României”.
Nu şi-a uitat niciodată plaiurile natale, a căror bogată istorie a cercetat-o îndeaproape. Prin eforturile sale, biserica monument istoric din Groşeni a fost mutată şi recondiţionată, putând fi acum vizitată în curtea Spitalului Arad. A primit titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Arad în anul 1997, iar valoroasa sa bibliotecă personală a donat-o bibliotecii Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad.
S-a stins din viaţă în urmă cu cinci ani, la data de 28 aprilie 2010, la Bucureşti. Dumnezeu s-o odihnească în pace!0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !