Coşmarul unei nădlăcance din Anglia

De Diana Dutu
6Comentarii
Coşmarul unei nădlăcance din Anglia
Magazinul pe care îl deţine a fost incendiat. În scurt timp, comunitatea din Norwich s-a mobilizat şi i-a sărit în ajutor.

Experienţă tumultoasă şi traumatizantă pentru o nădlăcancă plecată de şase ani din ţară, stabilită în Anglia. În doar câteva zile a trecut de la agonie la extaz.

Coșmarul

Săptămâna trecută, în noaptea de joi spre vineri (7 spre 8 iulie), Sorina Abraham – care deţine un magazin cu produse tradiţionale româneşti în oraşul Norwich – a trăit o spaimă teribilă. „Village Shop”, magazinul situat pe Magdalen Street, a fost atacat de către un tânăr mascat. Vitrina a fost spartă cu o cărămidă, uşa – forţată, iar apoi un incendiu a izbucnit în interior, probabil cauzat de un cocktail Molotov. Sorina, care locuieşte la etajul 1 al clădirii împreună cu fiica sa, Andreea, a fost trezită de mirosul de fum şi a sunat imediat la numărul de urgenţă. Mama şi fiica au părăsit în fugă imobilul, cu ajutorul vecinilor.

„Un bărbat, aparent tânăr, s-a oprit în faţa vitrinei magazinului nostru, a aruncat cu o cărămidă în interior, a făcut o gaură destulă de mare în vitrină. A folosit o sticlă în care avea o substanţă inflamabilă. Era pregătit pentru asta. Avea mănuşi pe mâini şi mască pe faţă” – a povestit Sorina Abraham pentru Digi24.

Proprietara magazinului crede că atacul are legătură cu votul pentru ieşirea Marii Britanii din UE. De altfel, înainte de incident, în localitate a avut loc un protest al celor care se opun ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, protest care a durat patru ore. Acum, Poliţia locală investighează incidentul „ca pe un act deliberat”. Suspiciunea este că atacul se înscrie în recrudescența actelor de natură xenofobă și rasistă de după referendumul din 23 iunie, când electoratul a votat cu 52%-48% în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană.video1

Bucuria

Pe cât de mare a fost spaima trăită în urma incendierii magazinului, pe atât de mare i-a fost bucuria pe care i-a adus-o solidaritatea englezilor. Sorina Abraham a fost luată prin surprindere de valul de simpatie pe care i l-a arătat comunitatea locală, care i-a sărit în ajutor.

„Nu pot să-mi găsesc cuvintele ca să pot să exprim ceea ce se întâmplă acum. În momentul în care un bătrânel, intrând în magazin, punând mâna pe primul produs care i-a ieşit în cale, o budincă de căpşuni de 0,50 de lire, şi ţi-a dat 20 de lire… Sau când ţi-au intrat în magazin 20, 30 de englezi cu mănuşi, cu saci, cu mături, cu soluţii de geamuri, de parchet şi au început să-ţi cureţe vitrina de prăjituri care era neagră de fum…” – a declarat, impresionată de solidaritatea oamenilor, Sorina Abraham, pentru Digi24.

La inițiativa unei localnice, pe internet a fost deschisă o subscripție publică care a adunat peste 29.000 de lire sterline din partea a peste 2.300 de persoane. Proprietara magazinului „Village Shop” nu va accepta, însă, decât o mică sumă din banii donați pentru reparații (500 de lire), restul banilor urmând să fie direcţionaţi în scopuri caritabile.

Recunoştinţă

„Vreau să mulţumesc tuturor pentru dragostea şi susţinerea care ne-au fost trimise şi care au depăşit cu mult pagubele emoţionale şi materiale cauzate de către persoana care a decis să ne dea foc la magazin. Nu am cuvinte să descriu cât de bucuroşi şi recunoscători suntem. Nu este vorba despre bani, ci despre bunătatea oamenilor care ne sprijină. Abia aşteptăm să redeschidem magazinul, nu vrem ca această întâmplare să ne afecteze sub nicio formă” – a scris Andreea Abraham într-un mesaj online.

„Village Shop”

Potrivit www.rfi.ro, magazinul „Village Shop” din Norwich funcționează din luna februarie 2016. Comercializează produse alimentare din țările est europene, predominant românești. Clientela este formată în procent de 60% din români. De asemenea, sunt și clienți britanici care iubesc produsele lor.

Reacţii la nivel înalt

Incidentul de la magazinul nădlăcancei din Norwich a stârnit reacţii la cel mai înalt nivel. Prin intermediul Ambasadei României la Londra, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat autorităţilor britanice să clarifice această situaţie şi să prevină orice intensificare a tensiunilor sau a oricăror acte ostile la adresa românilor. De asemenea, MAE a adresat mulţumiri comunităţii de afaceri din Norwich, care s-a solidarizat şi a fost alături de familia de români afectată de incident.

Ambasadorul României în Regatul Unit, Dan Mihalache, şi-a programat în primele două zile ale acestei săptămâni întâlniri cu ministrul pentru Imigrație din Marea Britanie și cu primarul general al Londrei. „Sper că agresorul va fi prins curând de autoritățile britanice” – a declarat Dan Mihalache.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor