Cozile de vară de la paşapoarte

De Adriana Barbu
Reactualizat la:
5Comentarii
Cozile de vară de la paşapoarte
© FOTO: Valentin Goran
Arădenii stau şi câte trei ore la coadă la Paşapoarte. Măsurile luate pe timpul sezonului estival, publicate de Prefectura Arad, nu reuşesc să elimine cozile.

Sunt tipic româneşti, deci tipic arădene. N-am scăpat de ele, deşi credeam că imaginile de genul acesta le putem asimila doar comunismului, care ar fi trebuit să fi apus de mult. Vorbim de cozile la care stau românii sau, ca sa fim mai aplicaţi, arădenii, în aceste zile. Cozile celebre ale lunilor de vară de la Paşapoarte. Despre care toţi factorii de decizie ştiu sau ar trebui să ştie. Cozi care vor dispărea când românii care se întorc acasă în vacanţă vor pleca înapoi în străinătate, la lucru. Şi totul va reintra în normal, iar cozile vor fi mai mici. Şi problema va fi dată uitării până vara viitoare.

Unul dintre reprezentanţii activi ai societăţii civile, Adela Cristea, a postat pe pagina sa de facebook o poză cu o imensă coadă în faţa Serviciului public comunitar pentru eliberare şi evidenţa paşapoartelor simple Arad, însoţită de o precizare care începe aşa: „Asta e varianta optimistă, sunt oamenii care au venit deja de pe la 6:00 dimineața să se așeze la coada pentru ora 8:30 când se deschide. Spre prânz am înțeles că devine un infern… Oamenii stau ore în șir la cozi, mulți dintre ei cu copii mici în brațe.”

Postările supărate

Adela Cristea face apoi referiri la ministrul de interne Carmen Dan, care conduce ministerul de care ţine şi acest serviciu (mai exact Serviciul public comunitar pentru eliberare şi evidenţa paşapoartelor simple Arad se află în directa coordonare a Prefecturii Arad, care se află în ograda Ministerului de Interne). Cristea o invită pe doamna ministru „să aflați și lucruri simple de genul: iarna nu-i ca vara, respectiv vara nu-i ca iarna….”.

Imaginea ne-a făcut să căutăm pe aceeaşi reţea de socializare alte postări legate de acest tip de cozi. Iar postările au curs. Cele mai vehemente s-au arătat mămicile care s-au văzut nevoie să stea ore întregi cu copiii în braţe pentru a le putea face paşapoarte. Am aflat tot de aici că cel mai bine, în această perioadă de vară, e să mergi la serviciu joi, după-masa, pentru că aceasta e ziua cu program prelungit. Rişti, ce-i drept, spun utilizatorii reţelei de socializare, să iasă cineva din birouri şi să îţi spună că nu mai are sens să stai la coadă, pentru că nu mai primeşti bon de ordine sau efectiv nu mai ajungi la serviciu până când acesta se va închide. Şi atunci o iei de la capăt, la coada de a doua zi.

Măsurile luate

Ce spun cei care gestionează şi coordonează acest serviciu? Reprezentanţii Prefecturii Arad ne-au comunicat măsurile organizatorice care au fost luate pentru sezonul estival 2017 la acest serviciu, măsuri care au fost postate pe site-ul instituţiei. Acestea vorbesc de faptul că „în cadrul SPCEEPS Arad dispunem de trei ghișee de primiri cereri și un ghișeu de informații și eliberări pașapoarte și adeverințe”, că „accesul la ghişeele de primiri cereri se face în baza bonurilor de ordine, care se eliberează la ghişeul de informaţii şi eliberări, între orele 08.30 – 10.30 pentru ziua în curs, în limita a 50 de bonuri pe ghişeu”. Tot aici se menţionează că bonurile de ordine se eliberează numai în baza chitanţei reprezentând contravaloare paşaportului.

Programul de lucru cu publicul la SPCEEPS Arad, unde nu se pot face programări pentru depunerea cererilor pentru eliberarea pașapoartelor, este următorul: la primiri cereri – luni, marţi, miercuri, vineri – între orele 08.30-16.30, iar joi între orele 8.30-18.30, în timp ce la programul eliberare paşapoarte şi adeverințe – de luni până joi inclusiv între orele 10.30-13.00 şi între orele 14.00-16-00, iar vineri între orele 10.30- 14.30.

Fără concedii

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma, ne-a detaliat şi alte măsuri care au fost luate pentru a limita cozile de la ghişee, printre care faptul în perioada de vară au fost limitate concediile celor 8 angajaţi care lucrează aici. Tot purtătorul de cuvânt a precizat că, în cazul solicitării eliberării de paşapoarte simple pentru minorii de până la 14 ani, nu este obligatorie prezenţa minorilor la serviciu, ci este suficient ca părinţii să aibă asupra lor chitanţa care să facă dovada plăţii taxei şi o poză cu minorul pe fond alb, de dimensiuni 3,5/4,5 cm.

Lucian Cozma a mai precizat faptul că problemele de la Arad apar şi din cauza faptului că, fiind un judeţ de frontieră, la ghişeele serviciului se prezintă nu doar arădeni, ci şi cei opriţi la vamă pentru că actul cu care s-au legitimat, în acest caz, paşaportul, este expirat. Aceştia se prezintă la serviciul din Arad pentru un nou paşaport, pentru că paşapoartele temporare se pot elibera nu doar de la serviciile unde îşi au reşedinţa solicitanţii. Cozma a mai precizat, de pildă, că la Arad se eliberează 50 de bonuri pe ghişeu, adică 150 per total, pe zi, în timp ce, de pildă, la Sibiu se eliberează doar 120.

„Acestea sunt condiţiile în care se lucrează acum. Încercăm să facem tot ce e posibil pentru a elimina cozile”, a concluzionat reprezentantul Prefecturii Arad.

Cu 25% mai multe cereri

O statistică primită tot de la Prefectură indică faptul că, faţă de anul trecut, numărul cererilor de eliberare paşapoarte a crescut cu 25%.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor