Cozonacul de Crăciun

Cozonacul de Crăciun
Chiar dacă ia mai mult timp pentru preparare, cozonacul nu trebuie să lipsească de pe nici o masă, de Crăciun.

Ingrediente: 8 ouă, 1 kg făină, 50 g drojdie, 300 g zahăr, 350 g nucă măcinată,
1/2 lapte, 2 plicuri zahăr vanilat, 250 g unt, 1 praf de sare, coaja de la o
lămâie.

Făina se cerne şi se amestecă în ea drojdia. Se separă ouăle: cinci albuşuri
se pun deoparte; opt gălbenuşuri şi trei albuşuri se bat bine cu sare.

Zahărul se dizolvă în lapte şi apoi se adaugă în lapte gălbenuşurile bătute
cu cele trei albuşuri, coaja de lămâie, zahărul vanilat şi totul se amestecă
cu făina amestecată cu drojdie până devine un aluat consistent.

Când aluatul a devenit omogen, se amestecă cu mâna (de jos către suprafaţă);
se pune treptat în aluat untul tăiat şi care a fost bine frecat şi se încorporează
bine untul. Se lasă la cald ca să crească, o oră, o oră jumătate.

Albuşurile puse deoparte se bat spumă tare cu un praf de sare şi cu 500 grame
zahăr adăugat treptat şi apoi se adaugă nuca măcinată şi se amestecă. Se împarte
coca crescută în două, se întinde, se aşează pe ea nucă măcinată şi se rulează.

Se ung 2 forme cu unt, se aşează cozonacii în ele şi se lasă să crească jumatăte
de oră. Se pun în cuptorul încălzit, la foc potrivit şi se lasă 30 minute să
se coacă. Nu se deschide cuptorul în timpul coptului.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !