Criza „calificaţilor” din Arad

De Cristi Cotuna
11Comentarii
Criza „calificaţilor” din Arad
Firmele de confecţii din Arad au comenzi peste comenzi din străinătate, dar nu au cu cine să le onoreze, pentru că oraşul duce lipsă de forţă de muncă calificată.

La Arad, un oraş cu şomaj aproape inexistent, companiile din domeniul confecţiilor textile sunt în pragul falimentului, pentru că au mult, foarte mult de lucru dar nu reuşesc să îşi onoreze comenzile venite din străinătate. Greu de crezut, dar extrem de adevărat. Şi de întâlnit mai la fiecare fabrică de textile din Arad cu comenzi prin străinătate. Este şi cazul unei mici fabrici cu capital spaniol care a venit în România de curând pentru că a auzit ca aici există mână de lucru. Relativ ieftină. Realitatea este, însă, cu totul alta, pentru că deficitul de personal este de ordinul zecilor deja la firma în cauză. Deşi, susţin mai marii ei, salariile nu sunt o problemă. Oamenii şi aşteptările lor, da.

Deşi caută, de luni bune, după cum spune Asiza Toboşaru, şef secţie, „persoane care deja ştiu să lucreze, care au deja experienţă în domeniul confecţiilor textile”, nu găsesc nimic! Femeile care se pricep la confecţii sunt foarte puţine iar cele care mai spun „libere” pe piaţă poate nu au aflat că la Arad fabricile duc lipsă acută de confecţionere.

„Avem foarte mult cereri, avem contracte şi ne chinuim să onorăm aceste contracte, dar ducem lipsă de personal calificat în domeniu. Salariile sunt destul de atractive, aş spune. Fiecare, în funcţie de capacităţile sale”, mai are speranţe Asiza Toboşaru.

Pleacă departe?

Lipsa mâinii de lucru le dă mari bătăi de cap producătorilor din acest domeniu de mult timp, însă, multe companii fiind deja pe cale să piardă contracte cu firme de renume din domeniu, pentru că nu au oameni cu care să onoreze comenzile.

Administratorul companiei amintite mai sus s-a mutat la Arad, unde a deschis o fabrică, pentru că a auzit că aici sunt destui oameni care îşi caută de lucru, numai că, atunci când a încercat să îşi mărească producţia, a aflat că nu prea are cu cine.

Administratorul Cristina Năstase spune că „noi suntem o firmă înfiinţată din august. Avem contracte pe care nu le putem onora pentru că e mână de lucru puţină. Ne lipseşte mâna de lucru calificată pentru maşini, persoane cu experienţă şi dornice să lucreze. Căutăm câteva zeci de persoane, cu cât avem mai multe persoane, cu atât putem să avem contracte mai mari…. Lucrăm cu firme foarte mari din Spania, dar nu le putem onora. Nu putem!”.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor