Criză cu bani în buzunar

1Comentariu
Criză cu bani în buzunar
ARAD – Unele primării nu pot cheltui banii, altele pun în pericol proiectele judeţului pentru că… nu au bani!

Unele primării nu pot să cheltuiască banii (puţini, desigur) primiţi de la CJA şi Guvern în ultima perioadă, altele aşteaptă cu sufletul la gură ca sumele de care au urgentă nevoie să le fie într-un mod sau altul alocate.

Două primării îşi vor găsi, totuşi, salvarea astăzi, în şedinţa CJA, când li se vor aloca bani pentru a-şi plăti creditele luate pentru investiţii. Este vorba, în fapt, de repartizarea către consiliul local Sebiş a 100.000 lei pentru proiectul „Extindere canalizare în oraşul Sebiş” şi consiliului local Pâncota  a sumei de 113.750 lei pentru proiectul “Reabilitare, modernizare sistem de alimentare cu apă”.

Alocarea banilor se va face doar după ce consiliile vor face dovada unui document  justificativ ferm (a unui contract încheiat şi a unei facturi).

Olari şi Vărădia, banii înapoi

Totul a fost posibil pentru că anumite primării nu au putut cheltui sumele primite. Direcţia Generală a Finanţelor Publice aproba, printr-o decizie din 16 decembrie, suplimentarea programului pe 2008, la indicatorul „Sume din cote defalcate din impozitul pe venit” cu 207.000 lei, programul alocaţiilor majorându-se, ca atare, de la 16.367.000 lei la 16.574.000 lei.

Din cei 16.367.000 lei a rămas neutilizaşi, însă, 6.750 lei, pentru că, potrivit raportului, ”două consilii locale nu au putut prezenta documente justificative până la convergenţa cifrei din program, respectiv Consiliul local Olari pentru suma de 3.127 lei şi Consiliul local Vărădia de Mureş pentru suma de 3.623 lei”.

CJA susţine că repartizarea sumelor s-a făcut cu prioritate pentru obiectivele pentru care există posibilitatea decontării lucrărilor până la sfârşitul anului, iar Gheorgina Ribovici, directorul economic al instituţiei, afirmă că s-a optat pentru cele două consilii (Pâncota şi Sebiş) pentru că aici situaţia este extrem de grea.

Samtidul, în pericol

Pâncota are probleme majore pentru că nu poate să-şi plătească ratele pentru programul Samtid, iar acest fapt e pe cale să afecteze nu doar comuna, ci şi celelalte primării care au intrat în acest program. Cum o astfel de situaţie a fost greu de acceptat de către CJA, primii bani identificaţi ca nefiind folosiţi de alte primării (acestea nu au putut aduce documenete justificative pentru banii în cauză) sunt propuşi a lua drumul Pâncotei.  „Dacă nu reuşesc să facă plata creditului, toate primăriile implicate în Samtid au probleme, deşi celelalte au reuşit să-şi facă plăţile”, a explicat directorul.

Tot potrivit Gheorghinei Ribovici, „Sebişul este într-o altă situaţie considerată urgent de rezolvat pentru că are un contract ferm de finanţare pe care trebuie să-l onoreze, fără a pune în pericol lucrarea de canalizare de aici”.

Banii înapoi

Directorul economic recunoaşte că există destule primării care nu vor putea să-şi cheltuiască până la finele anului banii primiţi de la Guvern, dar a precizat faptul că în ceea ce priveşte banii alocaţi de CJA primăriilor, mai marii instituţiei sună din trei în trei zile pentru a-i mobiliza pe primari să treacă la cheltuirea sumelor şi că aici nu vor fi probleme.

A.B.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor