Crucea lipovanilor fără mormânt

De Dorin Ocneriu
Crucea lipovanilor fără mormânt
La Lipova a fost ridicată o troiţă dedicată tuturor lipovanilor care au murit prin locuri neştiute.

Sâmbătă a fost sfinţită o troiţă dedicată tuturor lipovanilor care au murit prin locuri neştiute, în războaie, în prizonierat, în temniţe sau în călătorii, pe mare sau pe uscat şi care nu au la căpătâi semnul creştinesc al crucii lui Hristos.
Locaţia aleasă nu este una întâmplătoare: într-o mică piaţă din preajma cimitirului Din Deal, de unde pornesc patru străzi cu nume de rezonanţă istorică pentru români: 9 Mai, Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz. Aici a existat cândva o cruce, dar ea s-a dărâmat în negura timpului şi în nepăsarea oamenilor. Iată că acum s-a ridicat din nou un sfânt edificiu creştinesc şi comemorativ, având soclul construit din bolovani din pavajul străzilor Lipovei anilor ‘30, când primar era Sever Bocu, el însuşi îngropat fără cruce şi fără mormânt, în cimitirul săracilor de la închisoarea Sighet.
Preoţii Crinel Onea şi Ioan Cora au săvârşit slujba de sfinţire a monumentului şi parastasul de pomenire a celor plecaţi la Domnul, în intonaţiile corului Bisericii Ortodoxe Lipova şi în prezenţa primarului Mircea Jichici, a consilierilor locali şi a numeroşi cetăţeni.
„O astfel de troiţă vine să încununeze martiriul celor care au căzut pe câmpurile de luptă, dar şi pentru veşnica odihnă a celor care şi-au dat obştescul sfârşit în diverse împrejurări, prin locuri neştiute. Noi, cei care le cinstim amintirea, rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i ierte şi să-i primească în împărăţia Lui, oriunde s-ar afla osemintele lor”, a spus pr. Crinel Onea.
La rândul său, prof. Ioan Bogoş, consilier local şi iniţiator al acestui proiect, a adăugat: „Mulţumim autorităţilor locale şi tuturor celor care au sprijinit ducerea la bun sfârşit a acestei lucrări de recunoştinţă pentru lipovanii fără mormânt. Am dovedit astfel că, atunci când este voinţă şi dragoste, putem realiza împreună lucruri frumoase, spre cinstirea înaintaşilor şi spre aducere-aminte”.

Mai multe familii

Iniţiativa aparţine mai multor familii din al doilea oraş al judeţului, dintre care amintim familiile Bogoş, Vasiescu, Bulzan, Stoian, Pleş, Bold, Jicărean, Mateş, Tusa, Jichici, Marc, Ardelean, Stăncioiu, Tudur, Opriş, Chesinţan, Boia, Fluieraş, dar mult mai mulţi au fost cei care au contribuit cu sume băneşti sau cu materiale pentru ridicarea acestui cinstit monument.

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !