CSM o aduce pe Coțofană la președinte

De Ioana Costas
4Comentarii
CSM o aduce pe Coțofană la președinte
© Lavina Coțofană, de la CSM, la președinte
CSM a înaintat instituției Președintelui României propunerea de eliberare din funcție a judecătorului Lavinia Coțofană.

Propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de eliberare din funcție a Laviniei Coțofană, judecător în cadrul Judecătoriei Arad ca urmare a excluderii sale din magistratură va ajunge le Preşedintele României. Potrivit dispozițiilor art. 65 alin (2) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, eliberarea din funcție a judecătorilor și procurorilor se dispune prin decret al Președintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit art. 65 alin (1) lit. e) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, judecătorii și procurorii sunt eliberați din funcție ca urmare a aplicării față de aceștia a sancțiunii disciplinare a excluderii din magistratură. Trebuie menționat că această sancțiune disciplinară – excluderea din magistratură – luată în cazul Coțofană este definitivă.

A cerut amânare

Judecătorul a solicitat CSM să amâne însă soluționarea propunerii de eliberare din funcția de magistrat până la comunicarea motivată a instanței de recurs. „La data de 25 octombrie 2017, doamna judecător Lavinia Coțofană a depus o cerere prin care solicita amânarea soluționării propunerii de eliberare până la comunicarea hotărârii motivate a instanței de recurs”, se arată în hotărârea CSM, publicată pe site-ul instituției.

În 26 octombrie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins, ca neîntemeiată, cererea de amânare formulată de magistrat. CSM și-a motivat decizia: „Potrivit art. 634 alin. (2) Cod procedură civilă, data la care instanța de recurs a pronunțat soluția în calea de atac este data rămânerii definitive a hotărârii prin care i s-a aplicat sancțiunea disciplinară doamnei Lavinia Coțofană, astfel încât prorogarea aplicării dispozițiilor legale menționate din Legea nr. 303/2004, ulterior motivării hotărârii, apare nejustificată. Având în vedere situația de fapt expusă și dispozițiile imperative privind eliberarea din funcție ca urmare a aplicării unei sancțiuni disciplinare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii urmează să dispună înaintarea către Președintele României a propunerii de eliberare din funcție a doamnei Lavinia Coțofană, judecător la Judecătoria Arad, ca urmare a aplicării sancțiunii disciplinare constând în excluderea din magistratură prin hotărâre a Secției pentru judecători în materie disciplinară, definitivă”, se mai arată în hotărârea CSM.

Trei pași

Astfel, în 26 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii, prin vot direct și secret, cu majoritatea, respectiv unanimitatea voturilor exprimate a hotărât: respinge cererea de amânare formulată de Lavinia Coțofană, înaintează către Președintele României propunerea de eliberare din funcție a Laviniei Coțofană, judecător la Judecătoria Arad, ca urmare a aplicării sancțiunii disciplinare constând în excluderea din magistratură, urmând ca „prezenta hotărâre să fie înaintată Președintelui României în vederea emiterii decretului de eliberare din funcție”.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor