Cu banda lui Mobius in Croatia

De Vasile Filip
Cu banda lui Mobius in Croatia
Proiectul multilateral Comenius Ins and Outs of the Magic Möbius Strip coordonat de Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad continuă.

ARAD. O nouă reuniune în proiectul Comenius „Ins and Outs of the Magic Möbius Strip ” a avut loc, recent, în Croația, liceul gazdă fiind „XV.Gimnazija” din Zagreb. Renumitul colegiu arădean a fost reprezentat de elevii: Oriana Arsenov (9A), David Bacoș (10C), Sara Bîc (11A), Oana Catrinescu(11A), Crina Dascăl (11B), Laura Gligor (12B) și Patrik Stepan (11B), iar profesorii însoțitori: Liliana Negrilă (coordonatorul proiectului), Daniela Cameniță și Radu Savulov.

Elevii și profesorii implicați în proiect au asistat la diferite ore de curs din școala gazdă, apoi, după o scurtă introducere în teoria numerelor complexe, elevii au experimentat transformările Möbius folosind calculatorul. Rezultatele muncii lor au fost expuse în holul școlii.

Cursul și atelierul de la Facultatea de Matematică din Zagreb au dezlegat mințile în ceea ce privește teoria nodurilor în matematică. (spune prof. Radu Savulov)

Elevii și profesorii implicați în proiect au fost împărțiți într-o după-masă în două grupe. În Muzeul Tehnic din Zagreb o grupă a găsit soluții pentru transformarea energiei, a vizitat mina St. Barbara pentru a cunoaște munca și condițiile foarte grele ale minerilor și a fost familiarizată cu realizările fizicianului Nikola Tesla. Fiecare elev din cealaltă grupă, în Muzeul de Artă Contemporană din Zagreb, a experimentat mișcarea în două tobogane împletite între ele și apoi a realizat o creație proprie legată de banda lui Möbius.

S-au efectuat vizite documentare la Muzeul Neanderthals din Krapina și Castelul Trakoscan. Au fost admirate Parcul Național Plitvice și orașul antic Motovun. La planetariul din Rijeka s-au studiat stelele, planetele, întregul nostru sistem solar. În Porec a avut loc un concurs pentru o descoperire mai bună a stațiunii de pe malul Mării Adriatice. Atmosfera relaxantă și buna dispoziție au fost permanent prezente.

Despărțirea, mereu grea, nu a fost nici de această dată mai ușoară, dar toți vor rămâne cu un gust plăcut când își vor aminti de această experiență. Tot ce rămâne acum este bucuria revederii celor dragi.

„Următoarea reuniune va avea loc la C.N. „M. Nicoară”, în aprilie 2013” ( Liliana Negrilă)0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !