Cu bursă Erasmus în Danemarca

Cu bursă Erasmus în Danemarca
Marcus Pop, student la Universitatea „A. Vlaicu” şi la Vitus Bering Danemarca, profilul „Global Business Engineering” . 

Adevărul: Cum ai ajuns să studiezi în Danemarca?

Marcus Pop: Universitatea „Aurel Vlaicu”, pe care o urmez, mi-a oferit şansa unei burse Erasmus. Am ales Danemarca pentru că stăpâneam limba engleză şi limba germană şi pentru că doream să ajung să cunosc o alta cultură diferită, cea a nordicilor.

Am fost foarte norocos să am parte de profesori excelenţi la începutul facultăţii şi datorita lor am reuşit să mă dezvolt şi să pot face faţă provocărilor. Un rol a avut desigur şi familia întrucât m-a sprijinit şi încurajat.

Adevărul: Unde şi ce anume studiezi?

M.P.: În prezent urmez programul „Double degree diploma” adică voi absolvi în 2009, aproape simultan, două facultăţi: cea de aici şi cea din Danemarca, profilele lor fiind compatibile şi complementare. Când am decis să studiez în Danemarca am considerat că şi mediul studenţesc este destul de cosmopolit, că oferă o varietate globală de culturi. Daca am ajuns să pot da „buna ziua” în nenumarate limbi ale pământului aş zice ca am reuşit să inving depărtarea. Profilul meu este un mix între economie, inginerie, IT şi limbi străine cu o durată de 5 ani.

Adevărul: Cum este acolo învţămantul superior?

M.P.: Cu multe asemanări şi deosebiri faţă de al nostru. Cea mai definitorie trasătură ar fi că te plasează, ca student, în orice moment într-o anume conexiune, îţi dă senzaţia că te afli exact unde trebuie. De ce? Ai nevoie de o cercetare, o documentare pe care n-o gaseşti local , o cauţi în baza de date, îţi faci o rezervare oriunde în Danemarca s-ar afla şi o primeşti ăn maxim trei zile fără costuri, transferul fiind girat de Biblioteca tehnică a Universităţii. Asta chiar te face să simţi că eşti important, fără limite şi că munca ta contează nu doar pentru tine ci şi pentru ceilalţi.

Trebuie să relevez aici şi raportul interactiv între unitatea de învaţământ şi piaţa economiei libere, prezent la UAV dar şi la Univ. Vitus Bering. Aici un anumit investitor danez m-a cooptat, ca student, într-un program de stagiu de practică în investiţia pe care o dezvoltă în România şi anume la Lugoj. Întreprinderea este viabilî, se dezvoltă şi am bucuria de a fi asistat la fondarea ei. Ea este cât se poate de vie, se numeste „Al-vac A/S””, la fel ca şi cea din Danemarca şi produce utilaje inteligente de ridicat la înălţime orice tip de greutăţi. Cei sceptici, care cred că este doar o abstractie, o pot vizita la Lugoj şi să constate că e o realitate, iar eu am contribuit, în mică măsură la înfiinţarea ei.

Adevărul: Ce intenţionezi să faci după terminarea studiilor?

M.P.: Peste un an mă voi întoarce acasă cu două diplome şi sper că voi face faţă unor noi provocări şi în ţară şi în exterior, de ce nu. Departe de casă timpul se comprimă, capată o dimensiune diferită şi rostogoleşte multe opţiuni. Rămâne să parcurg ultimul an de studiu şi să am răbdare ca să evaluez ceea ce mi se potriveşte cel mai bine.

Deja stagiul de şase luni de practică încheiat recent la firma „AL-vac” mi-a oferit o orientare realistă şi corectă asupra exigenţelor globale şi mă motivează să mă întorc la studiu cu încă o determinare în plus.

Adevărul: Vă dorim succes!

Marcus Pop

• Născut la 22 septembrie 1984 în Arad. • Absolvent al Liceului Teoretic „Vasile Goldis” Arad. • Student la UAV, profilul Inginerie Economică şi Vitus Bering Danemarca, profilul „Global Business Engineering” .

V.F.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !