Cu dispensarele în aer

4Comentarii
Cu dispensarele în aer
Cu dispensarele în aer
Declararea ca neconstituţională a OUG 110/2005 a lăsat Ministerul Sănătăţii în ofsaid. Comunicat

O campanie guvernamentală lansată cu surle şi trâmbiţe a eşuat în mod lamentabil.

Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 110/2005, promovată de mInisterul Sănătăţii, autorităţile erau obligate să vândă medicilor spaţiile proprietate privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, cu destinaţia de cabinete medicale, precum şi a spaţiile în care se desfăşoară activităţi conexe actului medical. S-a dat astfel undă verde privatizării acestor spaţii.

A venit însă decizia Curţii Constituţionale numărul 871, din  9 octombrie 2007, care stabilea că respectiva ordonanţă este neconstituţională. Iar vânzările au încetat.

Până la acea dată, la nivelul judeţului Arad au fost vândute 138 de spaţii din totalul de 330, consiliile locale dându-şi acordul pentru înstrăinare a încă 106 de dispensare, în condiţiile în care numărul cererilor de cumpărare se ridica la 274.

Între bine şi rău

Dacă unele spaţii medicale, cum ar fi cele aparţinând Consiliului Municipal Arad sau Consiliului Judeţean au fost vândute de bună voie de către foştii proprietari, au fost şi situaţii în care consiliile locale s-au opus din toate puterile unei astfel de decizii. Unii au fost în cele din urmă obligaţi să renunţe la imobile, în timp ce pentru alţii, decizia Curţii Constituţionale a venit ca o mană cerească.

Primăria Arad a vândut spaţiilepe care le avea.

Pentru noi a fost mai bine, pentru că actul medical presupune o serie de investiţii pe care Primăria nu mai putea să le facă”, a declarat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.  La rândul său, primarul de Pecica, Iustin Cionca afirmă că vânzarea a fost un lucru bun. „La început m-am opus. Dar am ajuns la concluzia că este mai vine ca medicii să investească în acele imobile, pentru că înainte de vânzare starea clădirilor era necorespunzătoare”, spune Cionca.

Printre edilii nemulţumiţi că au trebuit să renunţe la dispensare, dar le-au vândut până la urmă au fost şi primarii din Ghioroc, Lipova şi Curtici. Toţi susţin că, odată semnate contractele de vânzare-cumpărare nu mai întrevăd vreo posibilitate să-şi recupereze bunurile. „A trebuit să le dăm pe preţuri de nimic, dar nu mai avem ce face”, a declarat Viorel Popina, primarul Lipovei.

La Pâncota, din cauza unor formalităţi care nu au putut fi îndeplinite la timp, cele două spaţii medicale vor rămâne, cel puţin deocamdată, în patrimoniul Primăriei.

Cei mai norocoşi s-au dovedit a fi edilii de la Săvârşin, care s-au opus din răsputeri vânzării şi au rămas cu cele patru dispensare.

„Existau nemulţumiri din partea locuitorilor cu privire la unele cadre medicale. De asemenea, am considerat că aceste spaţii trebuie să îşi păstreze destinaţia”, susţine primarul Ioan Vodicean.

Speranţă pentru Şeitin

O situaţie mai specială este la Şeitin, unde consiliul local a fost obligat de instanţă să vândă un cabinet, iar acum autorităţile speră să se poată prevala de decizia Curţii Constituţionale pentru a rămâne cu imobilul.

„Un medic a vrut să cumpere cu 10.000 de euro clădirea în care se află cabinetul. E vorba de un imobil cu 42 de încăperi. Ne-am judecat, iar instanţa a stabilit că sentinţa va ţine loc de contract de vânzare cumpărare. I-a dat cabinetul medical şi 1168 de metri pătraţi de teren, nouă, Primăriei, lăsându-ne doar drumul de acces spre sediu”, a declarat primarul Remus Păcurar.

Lipsă de transparenţă

Dorind să aflăm care este punctul de vedere al responsabililor Autorităţii pentru Sănătate Publică (ASP), am contactat-o pe directoarea Gabriela Ţârle.

Din motive care ne scapă, aceasta a dovedit o lipsă totală de transparenţă, declarând că, în afară de cele spuse de ministrul Eugen Nicolăescu cu prilejul vizitei sale la Arad, nu mai are ce să ne comunice.

Rămân bun vândute

Pe de altă parte, reprezentanţii Prefecturii susţin că, nu există nicio bază legală pentru desfiinţarea sau anularea contractelor de vânzare cumpărare încheiate.

„Spaţiile au fost vândute în baza unui act normativ în vigoare, iar deciziile Curţii Constituţionale nu au efect retroactiv. Conform articolului 147, din Constituţie, deciziile Curţii sunt general obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial şi au putere numai pentru viitor”, a declarat Silvana Lupu, şeful Serviciului Juridic al Prefecturii.

L.S.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor