Cu drag pentru viitorul… cui?

De Diana Dutu
Reactualizat la:
6Comentarii
Cu drag pentru viitorul… cui?
Anamaria Nyeki, despre reabilitarea Secţiei Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică: „Părerea medicilor nu contează. Ei astăzi sunt, mâine nu mai sunt acolo.”

Articolul „Proiect deturnat la Spitalul Judeţean” a stârnit numeroase reacţii, care de care mai pătimaşe. Dovadă clară că a deranjat.

Chiar în dimineaţa zilei în care a fost publicat articolul, ne-a contactat Anamaria Nyeki, de la Asociaţia Cetatea Voluntarilor – iniţiatoarea proiectului „Cu drag pentru viitor”, pentru reabilitarea Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a spitalului. Evident, era nemulţumită de ceea ce au spus medicii despre proiect. I-am transmis că noi nu am făcut altceva decât să publicăm decizia beneficiarului proiectului de a se retrage din proiect, cu explicaţiile de rigoare ale medicilor. Nu am comentat această decizie şi nici nu am considerat că ar fi cazul să-i solicităm ei sau altcuiva să o comenteze.

„Părerea medicilor nu contează. Ei astăzi sunt, mâine nu mai sunt acolo” – a replicat Anamaria Nyeki, susţinând că importante sunt avizele conducerii spitalului şi ale Direcţiei de Sănătate Publică. I-am spus că noi considerăm că medicii secţiei ştiu cel mai bine care sunt nevoile secţiei pentru că ei lucrează acolo zi de zi. Am subliniat că mai degrabă conducerea spitalului e cea care „astăzi e, mâine nu mai e acolo”, iar dovadă în acest sens stă faptul că proiectul a fost lansat cu Mirandolina Prişcă în funcţia de manager, a continuat cu managerul Corina Crişan la momentul semnării şi se va încheia pe mandatul unui alt manager… Cât priveşte avizul DSP, am adus în discuţie avizele pe care chiar Ministerul Sănătăţii le-a dat la un moment dat pentru mutarea Maternităţii în Spitalul TBC din Grădişte (mutare care, din fericire, nu s-a mai întâmplat, în ciuda avizelor favorabile).

Postare pe Facebook

Dincolo de detaliile proiectului şi orgoliile asociate acestuia – despre care Anamaria Nyeki ne-a mai vorbit – discuţia cu reprezentanta Asociaţiei Cetatea Voluntarilor s-a încheiat cu promisiunea că „o să vă trimitem pe e-mail punctul nostru de vedere”. Ceea ce nu s-a întâmplat.

În schimb, Anamaria Nyeki a postat pe profilul personal de Facebook un text – „cerere drept la replică” – în care preia declaraţiile medicilor din articolul publicat „de ziarul Aradon” şi le răspunde. Practic, medicilor le dă replica, nu altcuiva. Alăturat textului, Anamaria Nyeki a prezentat câteva documente legate de proiectul „Cu drag pentru viitor”. Documente pe care le-am parcurs cu interes.

Unde merg banii?

Astfel am aflat că, potrivit protocolului de colaborare încheiat între părţile implicate în proiect, una dintre responsabilităţile ce revin Asociaţiei „Cetatea Volunatrilor” este următoarea: „va desemna un manager cu experienţă în domeniu, în persoana domnului Vlad Adrian, manager SC Faadi Decor SRL, direcţionându-i acesteia întreaga sumă strânsă în cadrul campaniei Cu drag pentru viitor”.

Deci… întreaga sumă strânsă în cadrul campaniei va merge către o firmă. Repetăm: „întreaga sumă strânsă în cadrul campaniei”. Dacă, întâmplător, se strânge un milion de euro, să zicem – sigur, exagerăm –, toţi banii vor merge la firma desemnată de „Cetatea Voluntarilor”, pentru că aşa scrie în protocol. Nicăieri în document nu se face referire la un eventual surplus de fonduri colectate în cadrul campaniei „Cu drag pentru viitor” şi la procedura gestionării acestora.

Potrivit protocolului, Faadi Decor are responsabilitatea de a-şi asuma fondurile necesare execuţiei proiectului şi a altor cheltuieli eligibile, de a executa lucrările de amenajare a secţiei „în limita bugetului alocat de către iniţiatorul proiectului” (buget a cărui valoare nu este precizată), de a achiziţiona materialele necesare lucrărilor şi de a contracta personal specializat în vederea realizării reţelelor edilitare ale compartimentărilor propuse.

Profilul firmei

Dar cine este firma Faadi Decor? Conform Ministerului de Finanţe, societatea comercială are sediul în Vladimirescu, a fost înfiinţată în anul 2007 şi are ca obiect de activitate „lucrări de construcţii a altor proiecte inginereşti”. Interesant este că, potrivit ultimului bilanţ transmis, pe anul 2015, firma nu a avut niciun angajat, a rulat afaceri de 7.100 lei, însă a încheiat anul cu o pierdere de 7.746 de lei. Anul anterior, 2014, Faadi Decor a avut un angajat, zero cifră de afaceri şi pierderi de 1.075 lei.

Luând în considerare aceste informaţii, nu putem decât să apreciem curajul celor care au decis, pe semnătură, direcţionarea întregii sume strânse în cadrul campaniei „Cu drag pentru viitor” către firma Faadi Decor (desemnată de „Cetatea Voluntarilor”). Singurul element de siguranţă aici pare dat de faptul că cel care conduce firma, Vlad Adrian, este un apropiat al asociaţiei, fiind prezent la mai toate evenimentele pe care aceasta le organizează.

Arhitectul

Ne-a mai atras atenţia o altă prevedere din protocolul de colaborare pentru realizarea proiectului „Cu drag pentru viitor”. Printre responsabilităţile ce revin Spitalului Judeţean şi Consiliului Judeţean, se numără şi aceasta: „va împuternici pe arh. Popa Marius, reprezentant Birou individual de arhitectură Popa Marius CIF 3318700 pentru a obţine (depune/ridica) un certificat de urbanism, care să confirme punctul de vedere al Primăriei Municipiului Arad, punct de vedere ce face referire la prezentul proiect.”

Potrivit profilului de Facebook al Anamariei Nyeki, Marius Popa este nimeni altul decât partenerul de viaţă al tinerei, persoana cu care se află „într-o relaţie”. Desigur, nimeni nu-i contestă acestuia dreptul de a face proiectul pentru reabilitarea Secţiei Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică. Ne-am bucura chiar să aflăm că a făcut-o pro bono.

Recomandare

Medicii din Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică zic că proiectul nu corespunde nevoilor secţiei. Iniţiatorul proiectului zice că acesta are toate avizele necesare, deci e un proiect bun. De partea cui o fi dreptatea: a celor care lucrează zilnic în secţie sau a celor din afara secţiei? Conflictul e deschis între cele două tabere, iar la mijloc sunt multe, multe orgolii. Toţi cei implicaţi sunt de acord cu asta. Ce-i de făcut? „Îi rog pe cei implicați să aibă un dialog corect, direct, și să continue colaborarea pentru îmbunătățirea condițiilor de spitalizare a copiilor” – recomandă preşedintele Consiliului Judeţean, Iustin Cionca.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor