Cu emotie in privinta dreptului de a invata in Serbia sa scrie in limba materna “mama”

De Vasile Filip
La 1 septembrie, în şcolile din Serbia, aşteaptă să aibă parte de primele ore de limbă română 1617 elevi de etnie română în baza cererilor oficiale depuse la şcolile lor, încă aproape atâţia din zona Branicevo şi Morava cărora nu li s-au primit cererile şi încă alţii chiar din Voivodina unde există şi localităţi româneşti lipsite de limba română în şcoală.

Cu ocazia manifestării ,,Manifest pentru sănătatea Pământului” organizată în 1 august pe scena Teatrului de vară din Arad, Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, a mulţumit în faţa unui public de 1000 de spectatori premierului sârb Iviţa Dacici pentru promisiunea trimisă în scris pe adresa AGIRo că se va permite limba română în şcoli. Se aşteaptă ca urgent Consiliul Românilor din Serbia să numească reprezentanţi în consiliile de administraţie din cele aproape 200 de şcoli în care există cereri pentru ore de limba română. Aceştia trebuie împuterniciţi să convoace imediat consiliile de adminstraţie în care să solicite demesuri de selecţie din acele şcoli a dascălilor care cunosc limba română în suficientă măsură încât să predea abecedarul şi fonduri de la administraţia locală şi centrală, şi chiar din România şi UE, din care să fie plătite respectivilor dascăli salariile.

Consiliul Judeţean Arad a invitat la această acţiune 25 elevi din judeţele Branicevo şi Morava cărora li s-a refuzat la secretariatul şcolilor lor până şi înregistrarea cererilor pentru ore de limba română. Au mai fost invitaţi 25 elevi din judeţele Bor şi Zajecear care nu au avut niciodată parte de lecţii de limba română dar care au cerut la ancheta făcută de şcoală să înveţe de la 1 septembrie limba română în şcoala lor. Au mai fost la Arad şi 25 elevi din judeţele Bor şi Zajecear care au fost într-un proiect pilot de predare a limbii române în Serbia de răsărit şi au avut deja parte în această primăvară de câteva lecţii de limbă română susţinute de dascăli din Voivodina. Au mai fost alături de noi şi 25 elevi din Voivodina care sunt la şcoli în care se învaţă limba română.

Grupurile au fost organizate de Consiliul Naţional al Minorităţii Române din Serbia, Asociaţia Părinţilor din Serbia care Doresc să Înveţe Copiii lor Limba Română, Comunitatea Românilor din Serbia, Asociaţia Românilor Independenţi din Serbia, Iniţiativa Românilor din Serbia, Mişcarea Democrată a Românilor din Serbia, Asociaţia Culturală ,,Dunărea” a Românilor din Kladovo, de Şcoala de Muzică din Negotin.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !