Cu funcţiile în concediu

Cu funcţiile în concediu
ARAD – Directorii deconcetratelor au decis să îşi ia un mic concediu până se va stabili dacă rămân sau nu pe funcţii.

Prima zi a lunii martie a adus incertitudine, nesiguranţă şi încordare în cadrul instituţiilor descentralizate. De la 1 martie se aplică decizia Curţii Constituţionale prin care Ordinul 37/2009 privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice, a fost declarat neconstituţional. În aceste condiţii, teoretic, toţi directorii numiţi la cârma instituţiilor pe baza respectivului act normativ ar trebui să-şi piardă funcţiile.

Practic, însă, ieri la instituţiile din Arad nu se ştia exact ce se va întâmplă, care va fi modificarea pe care o va aduce Guvernul respectivului ordin şi cine va asigura în continuare conducerea direcţiilor, comisariatelor şi agenţiilor. Pentru a mai scăpa de unele bătăi de cap, o parte dintre directori au decis să plece în concediu medical sau de odihnă, luând cu ei şi funcţiile pe care le deţin.

Pe de altă parte, preşedintele PD-L Arad, Gheorghe Seculici ne-a declarat că a avut deja o întâlnire cu Oficiul Naţional al Funcţionarilor Publici şi că urmează ca în cel mai scurt timp situaţia să fie clarificată. În tot acest răstimp circulă zvonuri cum că în aceste zile directorii nu ar mai avea niciun fel de legimitate pentru a mai semna acte, întrucât numirea lor a fost declarată neconstituţională. Mai mult, pe alocuri se vorbeşte chiar de revenirea foştilor directori la conducerea instituţiilor.

„Nu am primit nicio înştiinţare de la Bucureşti. Stăm şi aşteptăm. Din câte ştim se va publica un ordin prin care se vor aduce lămuriri şi ne vom putea exercita funcţia în continuare, dar nu ştim nimic sigur”, ne-a spus Horia Ocolicean, director al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad, referindu-se la ordinul 37/2009 şi declararea acestuia ca fiind neconstituţional. Acelaşi răspuns de incertitudine l-am primit ieri mai de la toate deconcentratele. Nimeni nu ne-a putut spune dacă actualii directori instalaţi, cu surle şi trâmbiţe, în baza unui ordin contestat, mai pot semna acte, mai sunt în funcţie sau cine le va lua locul.

Nici măcar la Prefectura Judeţului nu a ajuns vreo informaţie oficială prin care să se aducă lămuriri şi clarificări. „Aşteptăm să primim precizările scrise de la Centru. Circulă multe zvonuri, dar nu avem nimic concret”, ne-a spus şi prefectul Călin Bibarţ. În aceste condiţii, unii directori, precum cel de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului şi de la Garda de Mediu au plecat în concediu. Sigur că odată cu plecarea în concediu au „luat” şi funcţiile cu ei, schimbările, dacă va fi cazul, urmând să se facă la revenirea acestora la cârma instituţiilor. Preşedintele PD-L Arad, Gheorghe Seculici, ne-a explicat că s-a întâlnit în week-end cu Oficiul Naţional al Funcţionarilor Publici şi că „în cel mai scurt timp, va apărea un nou ordin al Guvernului prin care se vor aduce lămuriri şi clarificări”.

Întrebări

Rămâne însă un semn de întrebare: de ce nu a reuşit Guvernul să modifice ordinul 37 înainte ca decizia Curţii Constituţionale să intre în vigoare? Mai mult, ce se va întâmplă cu directorii care au câştigat procesele cu Executivul şi au primit sentinţe de repunerea în funcţie? – a se vedea cazul lui Avram Fluieraş, de la Direcţia Agricolă.

A.P.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !