Cu personală la Seghedin

De Vasile Filip
Cu personală la Seghedin
Expoziţie de pictură Ioan Kett Groza la sucursala Seghedin a Institutului Cultural Român din Ungaria.

La Institutul Cultural Român din Budapesta, sucursala Seghedin s-a vernisat, recent, o expoziţie personală de pictură semnată de artistul arădean Ioan Kett Groza.
Lucrările care compun expoziţia, în marea lor majoritate, sunt realizate în ultima perioadă.
Amfitrionul evenimentului a fost doamna director al I.C.R. Budapesta, Gabriela Matei, iar prezentarea expoziţiei a fost făcută de prof. univ. dr. Onisim Colta. Înainte cu două săptămâni lucrările, într-o altă panotare, formau expoziţia lui Ioan Kett Groza din cadrul Zilelor Aradului la Pecs.
Cei care-l cunosc ştiu că, decenii la rând, formula plastică agreată de artist a fost cea suprarealistă operând cu o recuzită ce ţine de propria experienţă de viaţă.
Dacă până acum câţiva ani asocierile insolite, surprinzătoare dintre diverse elemente din real (casă, pian, ochi de apă, arbore, vioară, cal, poartă, cer, etc.) alcătuiau imagini care îndemnau spectatorul la o interpretare cu accente narative, lucrările mai recente au înregistrat o mutare de accent, o glisare spre un suprarealism abstactizant.
În locul acelor elemente, ce ţin de o realitate concretă din vechile lucrări, apar altele noi care ţin de specificitatea limbajului pictural: linia sinuoasă, spirala, pata de culoare înscrisă în forme geometrizante, runele etc. „Violet şi restul”, „Serpentina unui gând”, sau „Îmbrăţişarea semnelor” sunt câteva titluri de compoziţii.
După vizita sa în Maroc, de acum câţiva ani, a primit un nou impuls în operarea cu semnele în plan compoziţional. Scrierea arabă cu sinuozităţile ei măiestrite l-au impulsionat şi inspirat pe artist în mai toate aceste compoziţii expuse la I.C.R. Seghedin.
La vernisaj a fost prezent, alături de iubitorii de artă unguri şi români, şi consulul României la Seghedin, dl. Gheorghe Fodorean.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !