Cu pumnul în gura presei

1Comentariu
Cu pumnul în gura presei
  Primarul independent Scripcaru vrea distrugerea presei scrise, prin desfiinţarea celei mai importante reţele de difuzare a presei din Braşov.

Trustul de presă RussMedia Press SRL a decis să publice articolul informativ al celor de la Transilvania Expres pentru a se arăta solidar cu mass-media de aici şi pentru a trage un semnal de alarmă asupra problemelor pe care o astfel de decizie ar putea să le declanşeze peste tot în România. Totul, în condiţiile în care hotărâri de acest fel afectează întreaga industrie a presei iar situaţia de faţă ar putea avea consecinţe negative pentru toate editurile, centrale şi locale, având în vedere faptul ca Arca Press SRL este cel mai important distribuitor din Braşov. Absenţa ziarelor de pe piaţa, de pe străzile din România nu poate duce decât la creşterea gradului de analfabetism în rândul populaţiei din această ţară. Ca atare, Jurnal arădean şi www.aradon.ro au decis să redea mai jos, pentru cititorii noştri, materialul publicat în Transilvania Expres şi Mytex.ro

„Primarul Brașovului, George Scripcaru, a pus în proiectul ordinii de zi a ședinței de Consiliu Local programate în 28 iulie, pitit printre cele 95 de puncte, la poziția 70, unul prin care se urmărește desființarea celei mai importante rețele de difuzare a presei din municipiul Brașov: chioșcurile roșii, operate de SC Arca Press SRL, aparținând Grupului de presă „Transilvania Expres”. În contextul crizei prin care trece presa scrisă din întreaga lume, unde la nivelul Uniunii Europene se iau măsuri de sprijinire a sa, inclusiv prin subvenții, în spiritul libertății de expresie și a dreptului la informare, primarul Scripcaru dorește să acționeze în direcție contrară, încercând să restrângă cât mai mult aceste drepturi și libertăți fundamentale. Actualmente, o asemenea tendință agresivă împotriva mass-media se mai manifestă în Europa într-un singur caz: în regimul lui Erdogan din Turcia (stat aflat în afara UE), regim blamat, din această cauză de liderii europeni.

Adoptarea proiectului de hotărâre amintit ar însemna, practic, închiderea firmei ce operează rețeaua de distribuție, în condițiile în care aceasta:

  • are 115 angajați, ale căror venituri asigură existența a 345 de persoane;
  • a contribuit în ultimul an la bugetul consolidat al statului cu suma de 727.800 lei (impozit pe salarii, contribuții sociale, impozit pe profit etc.)
  • a contribuit în ultimul an la bugetul local cu suma de 42.000 lei (taxe și impozite locale). Spre comparație, profitul realizat în 2015 a fost de doar 13.000 lei.
  • face eforturi pentru păstrarea locurilor de muncă și derulează proiecte cu finanțare nerambursabilă pentru modernizarea activității; chioșcurile de difuzare a presei sunt dotate – situație unică în țară – cu sisteme de vânzare moderne, incluzând cititoare de cod de bare, aparatură și soft specializate, sisteme de comunicație ce permit monitorizarea atentă a activității de vânzare.

Materializarea intenției primarului Scripcaru de distrugere a presei scrise din Brașov, prin desființarea celei mai importante rețele de distribuție din municipiu, ar avea drept consecințe:

  • dispariția a 115 locuri de muncă (respectiv creșterea numărului de șomeri), fapt ce ar afecta tot atâtea familii, adică 345 de persoane. Iată că, în loc să sprijine menținerea și crearea de locuri de muncă în Brașov, primarul Scripcaru vrea să desființeze din cele existente!
  • întreruperea derulării contractelor cu furnizorii, clienții și colaboratorii, cu consecințe economice și juridice dramatice pentru toate părțile implicate;
  • privarea bugetului de stat și a bugetului local de sume importante de bani;
  • limitarea accesului la informație, prin nedistribuirea pe piața brașoveană, lunar, a peste 64.000 de exemplare din 12 cotidiane locale și naționale, 33.000 de exemplare din 40 de publicații săptămânale și 40.000 de exemplare din 600 de publicații lunare și ocazionale.

În această situație, dacă demersul primarului Scripcaru s-ar materializa, Brașovul ar intra în istoria Europei ca singurul oraș important în care nu se distribuie presă! Căror interese slujește această situație? Ale comunității brașovene în nici un caz!

Grupul de presă „Transivlania Expres”

redactia.jurnalaradean@russmedia.ro

 

Taguri: , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor