Cu şcolile în judecată

Cu şcolile în judecată
ARAD – Victimele reducerilor de anul trecut din învăţământ îşi dau în judecată şcolile angajatoare.

Suntem, din nou, într-o situaţie  cu o logică fracturată. O parte din personalul din învăţământ, dat afară la reducerile din toamna anului trecut, a dat în judecată şcolile unde au fost angajaţi. Reducerile de atunci fuseseră făcute pe seama unor adrese venite de la Ministerul Educaţiei. „Noi am avertizat atunci conducerea IŞJ să nu recurgă la aceste reduceri doar în baza unor adrese fiindcă acestea nu au puterea unei legi. Era de aşteptat ca acum aceşti oameni să-i acţioneze în instanţă, nu a existat nici o bază legală pentru a fi daţi oamenii afară” precizează liderul SDÎ Arad, Dănuţ Ieneşescu.

Situaţie paradoxală

Directorii şcolilor au ajuns în situaţia de a fi purtaţi în procese cu foştii angajaţi şi asta pentru că ei sunt ordonatorii de credite, ei fac angajări, ei dau afară. O libertate iluzorie fiindcă, orice şcoală este în subordinea Inspectoratului Şcolar Judeţean. La aceea vreme au primit ordin de a reduce un anumit număr de norme şi nu prea aveau posibilitatea de a refuza. La fel cum probabil şi şefii inspectoratului de atunci primiseră la rândul lor, adresa respectivă pe care trebuiau să o respecte. Responsabilitatea morală o poartă evident conducerea Ministerului Educaţiei din perioada respectivă, dar în instanţă sunt plimbaţi directorii. Dacă sentinţele vor fi în defavoarea lor, probabil se vor lăsa cu plăţi compensatorii, ce vor fi făcute din bugetul ministerului de resort.

„Noi, ca şi sindicat nu mai putem să-i reprezentăm pe aceşti angajaţi în instanţă, ei nemaifiind în sistemul de învăţământ, nu mai avem această calitate procesuală. Am fost contactaţi de unii dintre aceşti foşti angajaţi pentru le oferi consultanţă juridică, ceea ce am şi făcut. Urmează ca legea să dea verdictul”subliniază Ieneşescu. E destul de greu să iei cele mai bune decizii într-un sistem în care responsabilitatea efectivă, în faţa legii, este a directorilor şcolilor, dar, în acelaşi timp eşti subordonat ierarhic unei alte instituţii (Inspectoratul Şcolar Judeţean) căreia, vrei nu vrei trebuie să te supui.

M.A.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !