Cu ţinta pe asistenţa medicală comunitară

1Comentariu
Cu ţinta pe asistenţa medicală comunitară
© Corina Crișan
Consilierul judeţean Corina Crișan susţine că „PNL Arad vrea să accelereze înființarea asistenței medicale comunitare în județ”.

Se fac demersuri pentru asistenţă medicală comunitară în judeţ. Cel puţin aceasta este anunţul făcut de Corina Crişan, consilier judeţean PNL, care a susţinut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că „PNL Arad face demersurile necesare pentru ca în cât mai multe localități din județul Arad să funcționeze asistența medicală comunitară. Activitatea acestui tip de asistenţă, a mai spus alesul, „este reglementată de Legea 95 – Legea reformei în domeniul sănătăţii, într-un capitol distinct. În momentul în care Ministerul Sănătăţii a decis transferul spitalelor către autorităţile publice locale, prin OUG 162/2008 s-a decis şi transferul asistenţei medicale comunitare către autorităţile publice locale. Din lipsă de resurse sau, mai degrabă, datorită altor priorități, administrațiile locale nu au dezvoltat o rețea corespunzătoare. Acum, Consiliul Județean Arad își dorește să fie un promotor și un accelerator al realizării acestui proiect în cât mai multe localități din județ. Nu putem impune nimic primarilor, dar le putem acorda sprijin, iar beneficiarii direcți vor fi sute de mii de locuitori ai județului Arad”.

12 la nivel de judeţ

Dr. Corina Crișan a mai precizat faptul că „proiectul Planul de dezvoltare a sănătăţii la nivelul municipiului Arad are în vedere dezvoltarea serviciilor de asistenţă comunitară ca şi componentă a serviciilor de sănătate preventive. Din păcate, nici Legea 95 şi nici OUG 162-2008 nu au creat cadrul adecvat funcționării asistenței medicale comunitare. La nivel naţional sunt angajaţi doar 1048 asistenţi medicali comunitari, iar în judeţul Arad sunt 12!”.

Alesul a insistat pe faptul că în februarie 2016 Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind Asistenţa medicală comunitară, care însă nu a fost încă aprobat, un proiect care introduce conceptul de centru comunitar integrat, aflat în structura sau în subordinea administraţiei publice locale. Tot alesul a enumerat atribuţiile aistenţei medicale comunitare din prezent.

Unul în fiecare comună

„Chiar dacă nu a fost încă aprobată Legea asistenţei medicale comunitare, dorim cât mai multe primării să aibă măcar câte un asistent medical comunitar, mai ales în mediul rural”, a conchis Corina Crișan.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor