„Cuibul de viespi”, la arestare

De Ioana Costas
4Comentarii
„Cuibul de viespi”, la arestare
Opt persoane suspectate că făceau parte din „Cuibul de viespi” vor fi prezentate judecătorilor Tribunalului Arad cu propunere de arestare preventivă. Gruparea infracţională din care făceau parte cei opt era specializată în săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane.

11 persoane au fost aduse, sub escortă, joi seara, la Arad din judeţele Botoşani, Vrancea, Constanţa, Mureş şi municipiul Bucureşti. În urma audierilor de aseară, faţă de opt dintre persoane, procurorul de caz Bogdan Diaconescu, din cadrul DIICOT Arad, a luat măsura reţinerii. Astăzi, vineri, 11 martie, cei opt vor fi prezentaţi de către procuror instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. Este estimat ca şedinţa de judecată să înceapă în jurul amiezii.

Gruparea a acţionat pe o perioadă de trei ani, între 2012 şi 2015, atât pe teritoriul României, cât mai ales pe teritoriul Danemarcei. Aproximativ o sută de români a reuşit reţeaua să racoleze şi să-i ducă în Danemarca sub falsa promisiune a unui loc de muncă foarte bine plătit. Doar că ajunşi acolo, românii au fost înşelaţi, izolaţi într-o ţară străină a cărei limbă nu o ştiau. Într-o ţară străină cu o limbă pe care nu o cunoşteau, victimele au fost izolate: nu se puteau angaja, nu se puteau repatria pe cont propriu, depinzând în totalitate de membrii grupării. Românii au locuit în spaţiile stabilite de membrii reţelei şi executau activităţile impuse de aceştia.

Cum au reuşit membrii grupării să creeze un prejudiciu de şapte milioane de euro în Danemarca şi cum au putut obţine credite bancare pe numele victimelor lor?

Potrivit DIICOT Arad, „suspecţii au însoţit şi asistat persoanele vătămate în faţa autorităţilor daneze în vederea obţinerii codului numeric personal danez. Ulterior, sub pretextul îndeplinirii formalităţilor de angajare impuse de către lege şi fără ca victimele să fie în cunoştinţă de cauză, au constituit firme fantomă în numele acestora, au deschis conturi bancare şi au obţinut cărţi de credit pe care le-au utilizat în vederea comiterii de fraude, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 7.000.000 de euro”.

Ancheta, la care au luat parte ofiţerii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad şi omologii lor din Danemarca, a fost de durată. „Cooperarea cu autorităţile daneze a fost foarte bună. S-a comunicat bine, a fost o deschidere deosebită din partea lor. S-a lucrat ca o echipă unitară, iar rezultatul se vede. Dosarul a fost unul foarte greu şi de durată. Am fost sprijiniţi de Eurojust atât financiar, cât şi logistic”, a declarat comisarul şef Cosmin Popovici, şeful Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Arad.

În 26 februrie 2015 partea daneză a procedat la arestarea a 20 de membri ai grupului infracţional care se aflau pe teritoriul Danemarcei la momentul respectiv. În prezent, cei 20 de membri sunt judecaţi de instanţa daneză pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, înşelăciune, fraudă informatică şi evaziune fiscală.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor