Cultură mai ieftină pentru elevi. Reduceri de 75%

De Eugen Rogojan
Cultură mai ieftină pentru elevi. Reduceri de 75%
Modificările Legii educației naționale impun instituțiilor culturale să își schimbe prețurile biletelor. Cele din Arad s-au conformat, reducând taxele de intrare pentru cei din învățământul preuniversitar.

Legea 71/2018, pentru modificarea articolului 84 din Legea educației naționale – nr.1/2011, impune instituțiilor să își modifice tarifele de acces pentru elevi, acestea fiind obligate să acorde cel puțin 75% reducere celor din învățământul preuniversitar, la muzee, expoziții și manifestări culturale organizate de instituții publice. Legea a intrat în vigoare la finalul lunii martie, iar instituțiile de cultură din Arad „s-au grăbit” să o pună în aplicare.

Cinci lei pentru concerte

Am luat legătura cu instituțiile culturale din oraș, pentru a afla dacă au început să aplice noua lege. „Elevii beneficiază de reducere conform legii, fiindu-le acordat un bilet la un preț de 5 lei (față de 20 lei, prețul întreg), cu condiția prezentării carnetului de elev”, spun reprezentanții Filarmonicii de Stat Arad. Astfel, elevii vor avea parte de bilete cu trei sfert mai ieftine decât cele la preț întreg și cu 25% mai ieftine decât în trecut, când reducerea era de 50 de procente.

Teatrul, la fel

Pe 13 aprilie, Consiliul de Administrație al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” a avut ședință, iar pe ordinea de zi s-a regăsit și problema biletelor ce trebuie modificate, pentru a fi în concordanță cu prevederile Legii 71/2018. Decizia Consiliului a fost aceea de a acorda 75% reducere elevilor – minimul impus de lege – astfel că, la fel ca și în cazul Filarmonicii de Stat, și la Teatru, elevii vor intra la spectacole după ce vor plăti cinci lei. „Următorul pas este tipărirea și fiscalizarea biletelor și, odată ce acest pas va fi făcut, vom avea bilete reduse pentru elevi”.

La muzeu, incertitudine

Situația Complexului Muzeal Arad este nițel încurcată. Asta, deoarece în momentul de față, biletul la preț întreg este de doi lei, iar cel pentru elevi – redus după legea veche – este de un leu. Aplicarea noii legi, care impune procentul minim de 75%, ar însemna în cazul Complexului Muzeal Arad să stabilească biletele pentru elevi la 75 de bani.

Surse din cadrul Complexului Muzeal spun că se ia în calcul eliminarea totală a taxei, pentru elevi. „Vom discuta în următorul consiliu de administrație acest aspect și e foarte posibil să luăm decizia de a elimina total taxa de intrare, pentru cei ce prezintă carnetele de elev la intrare. Oricum, cei mai mulți elevi ne vizitează în grupuri organizate, cu școlile. Și în cazurile acestea, prin protocoale de colaborare, au intrarea gratuită”, spun surse din Complexul Muzeal.

Prețuri simbolice la Cinema

Aceeași cerere pe care am înaintat-o Filarmonicii, Teatrului și Muzeului, am trimis-o și către Centrul Municipal de Cultură Arad. „Centrul Municipal de Cultură va aplica o reducere de 75% pentru elevi la proiecțiile de film organizate la Cinematografele Arta și din carteriul Grădiște”, spun reprezentanții instituției. Așadar, prețul unui bilet întreg va fi de 10 lei, iar biletul redus pentru elevi de 2,5 lei.

La „județ”, fără bilete

În ceea ce privește celălalt centru cultural, cel județean, nu este cazul să vorbim despre bilete reduse pentru elevi. Asta, deoarece instituția subordonată Consiliului Județean Arad nu a început, încă, să taxeze participanții la evenimente. Surse din interiorul Centrului Cultural Județean ne spun, însă, că începând cu anul acesta, la unele dintre evenimentele organizate de instituție se va percepe taxă de intrare, pentru „a îi obișnui pe oameni că publicul trebuie și el să contribuie la evenimentele culturale”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !