Cultura zmeurului: înfiinţarea plantaţiilor

ARAD – Alegerea terenului pentru înfiinţarea unei plantaţii de zmeur se face ţinând seama de cerinţele acestuia faţă de factorii de mediu. La alegerea solului se va avea în vedere şi faptul că fructele de zmeur sunt perisabile şi se impune un acces uşor la comunicaţii şi în apropierea oraşelor mari.

În plantaţiile comerciale de zmeur, după pregătirea terenului se efectuează parcelarea şi se trasează reţeaua de drumuri. Prin parcelarea terenului se asigură parcele mici de 0,5-1,0 ha, iar lungimea rândului nu trebuie să depăşească 100 m.

La organizarea terenului se va avea în vedere ca rândurile să se orienteze cât mai aproape de direcţia N-S, pentru ca plantele să fie bine luminate. Pe terenurile înclinate cu panta sub 20%, zmeurul se cultivă sub formă de gard fructifer şi pe curbele de nivel.

Distanţa de plantare, în plantaţiile comerciale lucrate mecanizat, este de 2,4 – 2,5 m între rânduri – cultura în benzi pe spalieri şi cultura pe araci în sistem familial cu distanţa de 1,2 m între rânduri – lucrări manuale sau cu motocultorul.

Avantajele plantării de toamnă constau în faptul că: până în primăvară rădăcinile sunt în conact cu pământul, se utilizează toată umezeala din ploi şi zăpezi, butaşii de zmeur pornesc în vegetaţie primăvară, imediat ce vremea se încălzeşte.

În plus plantarea butaşilor de zmeur toamna asigură o creştere a vegetaţiei în primul an cu 20% mai mare decât culturile înfiinţate primăvara.

Gruparea soiurilor

Soiurile de zmeur, fiind autoferitile, se pot planta câte unul într-o parcelă. Pot fi cultivate şi 2-3 soiuri în aceaşi parcelă, alternând câte 6-10 rânduri din fiecare soi.

În grădina casei în culturi familiale, este bine să se planteze soiuri remontate, pentru a putea recolta zmeură până în luna octombrie.

Înainte de plantare materialul săditor trebuie controlat, se vor admite numai plantele care au muguri viabili, cu rădăcini turgescente neafectate de ger sau deshidratate. Plantele corespunzătoare se fasonează, tulpina se reudce la 20-25 cm, ca să se poată manipula uşor şi fără să se distrugă mugurii de la bază.

Ilie Boboescu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !