Cum mai stăm cu cele două treimi din CLM Arad?

De Diana Dutu
1Comentariu
Cum mai stăm cu cele două treimi din CLM Arad?
De o lună de zile, secretarul municipiului, Lilioara Stepănescu, evită în mod repetat să se pronunţe pe subiect.

Consiliul Local Municipal este convocat astăzi, la ora 13, în şedinţă ordinară. Pe ordinea de zi a şedinţei se află nu mai puţin de 36 de puncte, în cazul a 32 fiind vorba de proiecte de hotărâre. Printre cele mai aşteptate – dar, totuşi, ultimele pe listă – se află proiectele privind validarea mandatului de consilier local pentru aleşii Roxana Tabuia (PNL) şi Flavius Filip (PSD). În această ordine, cu toate că social-democratul aşteaptă încă din luna august validarea în funcţie…

Remember

Tot astăzi rămâne să aflăm care e soarta celor nouă proiecte de hotărâre „adoptate” cu 15 voturi „pentru” în contul a două treimi, în şedinţele (extraordinară şi ordinară) din 29 septembrie. La momentul respectiv, primarul Gheorghe Falcă şi viceprimarul Călin Bibarţ au explicat că, pentru ca proiectele să fie aprobate, sunt suficiente 15 voturi „pentru” – şi nu 16, cum era notat de secretarul municipiului Arad, Lilioara Stepănescu, în Sinteza rapoartelor şi amendamentelor formulate de comisii – pentru că cele 2/3 se aplică la un total de 22 de consilieri în funcţie, nu 23, câţi au fost înainte de demisia Florinei Vasilescu (din iulie). Această explicaţie nu a fost înghiţită de aleşii PSD care, prin vocea liderului de grup, Beniamin Vărcuş, au catalogat-o ca fiind un „artificiu trist” şi au subliniat că proiectele au fost aprobate ilegal, urmând să le atace în contencios, în cazul în care secretarul Lilioara Stepănescu alege să le treacă cu 15 voturi.

Se fac presiuni?

Aşadar, rolul esenţial în această problemă îi aparţine Lilioarei Stepănescu. Am abordat-o imediat după încheierea şedinţei din 29 septembrie, când ne-a spus că are nevoie de două zile pentru a se putea pronunţa. Au trecut de mult cele două zile. A trecut o lună, timp în care am luat legătura de mai multe ori cu secretarul municipiului Arad, fără a obţine însă un răspuns.

Gurile rele spun că Lilioara Stepănescu nu ar fi deloc de acord cu aprobarea proiectelor cu 15 voturi „pentru” în contul celor două treimi; însă asupra sa ar fi fost exercitate presiuni extreme pentru a-şi schimba poziţia. Acesta ar putea fi un motiv care să explice evitarea repetată a unui răspuns (public) la o întrebare foarte simplă: este sau nu este legal votul în cazul celor nouă proiecte? Nu mai departe de ieri am fost asiguraţi că răspunsul la această întrebare „e pe drum”. Din păcate, nu a ajuns la noi până la închiderea ediţiei.

Adoptate?

Este cert, pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de astăzi nu se regăseşte niciunul din cele nouă proiecte de hotărâre adoptate cu cântec luna trecută. Asta ar putea însemna că ele sunt considerate adoptate.

Opoziţia şi Puterea au alte cifre pentru majoritatea din Consiliu: Puterea crede că au fost de ajuns 15 voturi, Opoziţia rămâne la clasicul 16. Problema ar putea să fie soluţionată doar în justiţie.Două ore, două şedinţe CLM (una ordinară, alta extraordinară), cu 32 de proiecte de hotărâre pe ordine...1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor