Cum plătim noi abuzul lor

Cazul lui Avram Fluieraş, fostul director al Direcţiei Agricole Arad nu este unul singular. Asemenea dumnealui, mii de oameni, funcţionari publici ori ba, îşi câştigă drepturile în instanţă, obţin sentinţe care impun reîncadrarea lor pe funcţia deţinută şi plata retroactivă a salariului, pentru perioada scursă de la înlăturarea din funcţie.

Avram Fluieraş a stat acasă, în perioadă 2003-2006, iar instanţa a decis să i se plătească drepturile salariale pentru intervalul de timp respectiv. Acum, speră ca istoria să se repete şi să primească din nou salariul cumulat pentru vreo trei ani şi să fie reîncadrat pe funcţie.

 Ai spune că este o victorie a cetăţeanului împotriva statului, dar nu este deloc aşa. Înfrânţi nu sunt nici politicienii care recurg la decizii arbitrare şi epurează aparatul de stat pentru a permite implantarea clientelei politice în sistemul bugetar. Dacă trebuie să vorbim de o înfrângere, atunci păgubaşii suntem noi, cetăţenii. Sau, mai bine, învingător şi învins e cetăţeanul. De ce? Simplu. Pentru că despăgubirile sunt plătite întotdeanuna de la buget. Politicienii din administraţie care comit abuzuri, care înlătură de pe funcţii specialiştii, funcţionarii publici ai altor partide ori ai „nimănui” nu sunt pedepsiţi să bage mâna în buzunar, nu plătesc niciodată. De aceea îşi permit să persiste în abuz, să reangajeze „învingătorul” doar pentru a-l da afară din nou.

 Cum spuneam, la ora actuală, mii de oameni epuraţi din funcţii de mai marii serie de guverne conduse de Emil Boc şi-au recâştigat, în instanţă, dreptul de a fi reinstalaţi în funcţie şi de a fi despăgubiţi băneşte. E criză, Boc şi ai săi clamează parcimonie, economisirea la sânge a banilor de la buget dar, pe de altă parte, sume uriaşe sunt irosite, pentru că „statul”, din banul public, plăteşte câte două persoane pe acelaşi post. Şi asta, pentru că avem politicieni iresponsabili, flămânzi, dornici de căpătuiala lor şo a clientelei lor, dar şi pentru că avem legi permisive, care nu-i sancţionează pe cei care abuzează de puterea funcţiei.

T.M.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !