Cum să ne ferim casele de incendii

De Ioana Costas
Cum să ne ferim casele de incendii
100 de gospodării cuprinse de flăcări în perioada sezonului rece 2016-2017 din cauza coșurilor de fum necurățate. Ce putem face pentru a preveni asemenea incendii?

În perioada sezonului rece 2016-2017, în judeţul Arad, s-au produs aproape 100 de incendii la gospodăriile populaţiei, iar în 90 la sută din cazuri, a fost stabilită ca şi cauză probabilă de incendiu „coş, canal sau burlan de fum cu defecţiuni, necurăţat, neizolat sau amplasat necorespunzător faţă de materialul combustibil”. Pentru a evita producerea unor situaţii de urgenţă ce pot avea consecinţe grave asupra vieţii şi bunurilor, Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” Arad recomandă cetăţenilor respectarea unor măsuri specifice sezonului rece.

Sfatul pompierilor este ca proprietarii de imobile să curețe și să repare obligatoriu coşurile de fum cu persoane specializate şi autorizate. Reprezentanții ISU Arad spun că „aprinderea funinginii în interior la coşurile necurăţate poate produce o temperatura de 800-1000 grade Celsius”. De asemenea, coșul de fum trebuie tencuit în podul casei pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile.

Ce nu trebuie făcut

Pompierii arădeni spun că nu trebuie utilizate sobe defecte, burlane metalice fisurate, reşouri electrice improvizate, instalaţii electrice improvizate cu prize defecte şi siguranţe la tablourile electrice necalibrate. „Nu uscaţi lemne şi rufe pe sobe şi nu lăsaţi focul nesupravegheat. Nu încărcaţi soba cu lemne înainte de culcare şi nu lăsaţi arzătorul aprins la sobele cu gaze naturale pe perioada de noapte nesupravegheate. Amplasaţi în faţa sobelor cu lemne o coală de tablă de 70 x 50 cm. Aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse, care ar putea determina incendierea materialelor combustibile cu care acestea ar veni în contact. Depozitaţi cenuşa şi jăratecul în gropi speciale şi stingeţi-le cu apă. Nu folosiţi butelii de gaze lichefiate fără regulatori (ceasuri) de presiune sau cu garnituri deteriorate ori cu furtun de cauciuc fisurat. Nu folosiţi sobe cu uşi defecte. Nu aprindeţi focul cu benzină sau alte lichide inflamabile. Nu ardeţi lemne lungi, care nu permit închiderea uşii. Nu supraîncălziţi sobele deoarece pot aprinde obiectele combustibile din jur. Nu folosiţi afumători improvizate în podurile clădirilor, în magazii, şoproane. Afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi se vor amplasa independent de celelalte construcţii”, au punctat reprezentanții ISU Arad.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !