Cum şi-o aminteşte pe Regina Ana familia care a găzduit-o, în 1995, la Săvârşin

De Diana Dutu
6Comentarii
Cum şi-o aminteşte pe Regina Ana familia care a găzduit-o, în 1995, la Săvârşin
Familia Toma rememorează cu emoţie cele câteva ore pe care Majestatea Sa le-a petrecut în gospodăria situată vizavi de Castelul Regal.

Familia Toma locuieşte vizavi de Castelul Regal şi a fost prima gazdă a Reginei Ana atunci când Majestatea Sa a venit pentru prima întâia oară la Săvârşin, în 1995. Soarta a făcut ca Regina să nu poată vizita în acea zi castelul familiei, care nu fusese încă retrocedat. Aşa se face că Regina a fost găzduită, preţ de câteva ore, de vecinii care locuiesc peste drum de castel.

„Eram elevă în clasa a XII-a, în 1995, şi am primit vizita Majestăţii Sale Regina Ana împreună cu familia mea, bunicii, care nu mai trăiesc din păcate acum, cu părinţii, şi eu, fratele meu, am găzduit-o pentru câteva ore la Săvârşin. Regina a fost atunci singură, fără Majestatea Sa Regele. Regele nu a fost primit atunci, nici Regina nu a fost primită la castel. Familia mea a hotărât şi şi-a asumat răspunderea să fie gazda Majestăţii Sale Regina Ana în acele momente. Stăm vis-a-vis de Castelul Regal de la Săvârşin, atunci Regina nu a putut vizita castelul, nu era încă retrocedat, dar Regina a vrut să vină la Săvârşin şi trebuia să fie primită undeva. A fost la muzeul din Săvârşin şi apoi a fost primită la noi în gospodărie”, a declarat, pentru Mediafax, Carmen Constantin, reprezentantă a familiei Toma.

„Modestă şi simpatică”

Carmen Constantin îşi aminteşte şi acum cum era atunci Regina Ana. „Cu emoţie a venit şi cu modestia care o caracteriza, pentru că era o fire modestă şi simpatică. Îmi amintesc, imaginea ei şi privirea cu care a intrat la Săvârşin”, a spus Carmen Constantin.

Oameni ospitalieri, gazdele au servit-o pe Regina Ana cu produse locale. „Plăcintă crescută şi căpşuni, erau căpşuni de sezon, apărute atunci recent şi cu asta am servit-o. A fost prin mai-iunie, cred că în cursul lunii mai, atunci Regina Ana a fost pentru prima dată la Săvârşin”, îşi aminteşte Carmen Constantin.

Ultima dată la Castel

Regele Mihai I s-a întors la Săvârşin, pentru prima dată după ce a fost forţat să abdice, în 2001, atunci când şi-a recuperat în justiţie castelul la care ţine atât de mult. De atunci a devenit o tradiţie ca Familia Regală să petreacă sărbătorile de Crăciun la Săvârşin şi să ofere pachete cu alimente familiilor nevoiaşe din comună. Regina Ana a petrecut ultimele sărbători de iarnă la Săvârşin în 2012-2013 şi ultima dată a fost la Castelul Regal din Săvârşin în august 2014.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor