Cumpărături pe timp de criză

14Comentarii
Cumpărături pe timp de criză
ARAD – Coşul arădenilor din ultimele luni este mai sărac şi cu produse de calitate mai proastă.

Lipsa locurilor de muncă, staganarea sau chiar scăderea salariilor şi implicit creşterea şomajului, sunt factori care de la începutul acesti an au dus la modificarea tipicului cumpărătorului arădean. Lipsa lichidităţilor se resimte nu doar în sectorul magazinelor cu specific alimentar, dar şi a celor dedicate construcţiilor şi amenajărilor.

„Criza este o realitate. Noi ca hypermarket am resimţit acest fenom încă de la început. Prima fază a crizei s-a manifestat doar la nivel psihologic, însă acum sunt şi semnale financiare”, ne-a spus Nicolae Drîmbu, directorul unui hypermarket din Arad. Drîmbu susţine că de la începutul acestui an şi până acum vânzările în cazul produsele non-alimentare a scăzut cu 15-20 de procente, în timp ce în cazul produselor alimentare scăderea a fost mai puţin dramatică: 5-10%. „În mod cert arădenii vin la cumpărături. Numărul de vizitatori care au trecut pragul hypermarketului nostru nu s-a modificat faţă de lunile anului trecut, doar că valoarea cumpărăturilor este mult mai mică. Coşul mediu de cumpărături al arădenilor este mai sărac şi predomină produsele ieftine”, mai spune Drîmbu.

Rabat la calitate

Şi în domeniul vânzărilor de construcţii şi amenajări situaţia s-a schimbat în ultimele luni. George Oanea, reprezentanul unui lanţ de magazine din domeniul sus-amintit, ne-a declarat: „Până în urmă cu câteva luni arădenii preferau să scoată un ban în plus din buzunar, dar să cumpere produse o calitate cât mia bună. De la începutul lui 2009, însă, cumpărătorii se îndreaptă spre produsele cele mai ieftine, chiar dacă în aceste condiţii nu poate fi vorba de aceaşi calitate. Tiparul cumpărătorilor s-a schimbat radical. În aceste momente toţi caută mărfuri la un preţ cât mai bun, făcând rabat la calitate. În aceste condiţii de piaţă este normal ca şi cifra de afaceri a magazinelor noastre să se diminueze”.

Comerţ internaţional cu bunuri/mii euro

oct.2008 nov. 2008 dec. 2008 ian. 2009

Total exporturi FOB 124.674 104.144 71.932 89.048

Total importuri CIF 130.141 104.504 78.663 81.867

Sold FOB/CIF -5.467 -360 -6.731 7181

 

A.P.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor