Cununie din a doua încercare

39Comentarii
Cununie din a doua încercare
GURAHONT – Ambiţiile şi orgoliile, cu rădăcini în sfera politicii locale, au dus la ratarea unei cununii.

Sâmbătă, 25 octombrie, anul curent. Zi de neuitat pentru tinerii Nicoleta Sabău şi Ionel Petroman. Pentru că el, inginer, şi ea, profesoară de limba engleză, urmau să-şi unească destinele, să meargă la cununia civilă, apoi în faţa altarului şi, în final, la nuntă, la Moneasa, ca să petreacă împreună cu invitaţii. Emoţii şi preocupări, în casele celor doi. Emoţii, pentru că momentul este unic, este clipa în care iubirea le va lega vieţile şi îi va purta spre fericire. Pentru că fericirea o căutăm, toţi, atunci când ne căsătorim, nu?

Neliniştile? Da, îi bântuiau şi ele. Ştiau că toţi ochii vor fi aţintiţi asupra lor, aşa că erau preocupaţi să arate bine, să-şi depăşească emoţiile şi, nu în ultimul rând, nunta să fie frumoasă şi nuntaşii mulţumiţi. Dar pentru Ionel şi Nicoleta mai era un motiv de nelinişte, dincolo de cele inerente unui asemenea moment. Unul mai aparte.

Căsătoria civilă, ratată

„Când am depus actele la Primăria Gurahonţ, am specificat pe spatele formularului că nu dorim ca primarul Gheorghe Florea să ne oficieze căsătoria, povesteşte Ionel Petroman. Motivul e unul legat de politică, cu rădăcini în campania electorală din vară. Eu sunt pedelist şi am făcut campanie electorală contracandidatului actualului primar, Florea, care este liberal. După alegeri, i-am transmis că, deoarece s-a legat de mine şi de familia mea, nu vreau să mai am de-a face cu el. Au pus pe internet – nu el, că nici măcar nu ştie să deschidă calculatorul, ci oamenii lui – lucruri murdare, despre mine şi familia mea. Cum să mă duc, într-o asemenea zi, să mă mai şi cunune?”.

„Pur şi simplu am vrut să fim cununaţi de altcineva, ce e aşa mare lucru? – zice şi Nicoleta. Am vrut să ne cunune secretarul primăriei, Cantemir Dărău, care ne este prieten”.

Ce s-a întâmplat, în cele din urmă? Alaiul, muzica, în frunte cu naşii, mirele şi mireasa au ajuns la Starea civilă. Vorbiseră cu Cantemir Dărău şi se înţeleseră că va veni el să-i cunune. Când colo, îi aştepta primarul Florea! Încep parlamentările, întâi între primar şi vornic, apoi între primar, pe de o parte, naş, tatăl mirelui, mama mirese şi alte câteva persoane, de cealaltă parte. Intră şi mirele. „I-am spus că nu-l vrem pe el, să vină Cantemir. A zis că e plecat din localitate, ceea ce era fals. Avem şi poze că era acasă, rememorează Ionel Petroman. De vreo zece ori i-am solicitat să vină Cantemir, dar primarul n-a vrut. Dacă nu vrei, nici eu nu mă căsătoresc la tine!, i-am zis, şi am plecat”.

Nici la primărie, nici la biserică

Alaiul a ieşit vociferând şi, cu nervii tuturor întinşi la maximum, s-a îndreptat spre biserică. Numai că, acolo, altă problemă. Preotul Dorel Moţ le-a spus că fără certificatul de căsătorie civilă nu poate să-i cunune. Se mai adunase şi lume din comună, mireasa era mireasă, mirele, mire, nunta era pregătită, cum spuneam, la Moneasa. Ce-i de făcut?, se întreba toată lumea. Soluţia vine de la preot, care le propune să oficieze o slujbă de logodnă, dacă tot sunt mirii în faţa altarului. Ceea ce s-a şi întâmplat. Apoi, alaiul a plecat la Moneasa, să petreacă, dar nu cu voia bună care s-ar fi cuvenit. Aşa au ajuns Nicoleta şi Ionel să facă nuntă fără a fi căsătoriţi, nici la primărie, nici în faţa altarului.

 

Pevestea primarului

„Cu cei doi tineri am fost în relaţii foarte bune, îşi începe povestea primarul Gheorghe Florea. Mama mirelui este verişoară de-a doua cu soţia mea, iar familia miresei era apropiată de noi, de familia mea. Cu ani în urmă, pe Nicoleta, mireasa, am dus-o la mare, alături de fetiţa mea. Substratul neînţelegerilor care au survenit e politic. Ei, tinerii, sunt implicaţi la PD-L, dar, peste toate, îmi pare rău că s-au lăsat consiliaţi de un jurist prost. Ştiu că au solisitat, în scris, pe spatele unui formulat, să nu oficiez eu căsătoria. Le-am dat un răspuns, tot scris, în care inseram prevederile legale. Art. 63, al. 1, lit. a, din Legea 215 a Administraţiei publice locale, republicată, spune că primarul îndeplineşte funcţia de ofiţer de stare civilă. Şi, conform art. 65, atribuţiile de ofiţer de stare civilă pot fi delegate şi secretarului ori altor funcţionari publici cu competenţe în domeniu. Cum se vede, opţiunea nu este a celui care solicită căsătoria, ci a primarului. Sigur, puteam delega pe altcineva, dar, iniţial, am considerat că suntem rude şi îi onorez oficiind eu. Apoi, m-au jignit, prin răspunsul scris la scrisoarea mea, şi au încercat să mă umilească. Iar cu o seară înainte au lansat zvonul, prin comună, că primarul refuză să-i căsătorească şi luni vor fi pline ziarele cu acest caz. Aşa că m-am prezentat la primărie, pentru oficiere şi i-am aşteptat. Au ţinut-o pe-a lor, au refuzat oficierea căsătoriei şi au plecat”.

 

Cununie cu repetiţie

După nunta de la Moneasa, cei doi tineri aveau să se căsătorească, totuşi, pe 8 noiembrie, la primăria din Almaş, şi să se cunune la biserică, o săptămână mai târziu. Altfel spus, au repetat cele două momente pe care le rataseră din vina… Chiar aşa, a cui o fi fost vina? Cine ar fi trebuit să lase deoparte politica şi patimile şi să cedeze, conform proverbului? Nu este căderea nostră să dăm verdicte. Ceea ce putem spune este că tortul de nuntă putea să nu aibă un gust amar, iar nunta putea fi a unor tineri căsătoriţi, nu doar logodiţi.

Povestea nu are însă final. Confruntarea se mută la tribunal, pentru că Ionel Petroman a depus plângere la Parchet împotriva primarului Florea. „O să-i dau de lucru, un pic”, punctează Ionel, iar primarul ştie că nu e vorbă în vânt, pentru că deja a dat declaraţie la poliţie.

T.M.

 

Taguri: ,


39Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor