Curăţenie de aprilie

Curăţenie de aprilie
ARAD – Tot românul  se pregăteşte  de Paşti, întrebarea este dacă suntem gata să ne pregătim şi interiorul nu doar exteriorul.

Luna Aprilie găzduieşte mai multe sărbători. Toate sunt importante însă momentul culminant este marcat de cele ce ne amintesc de suferinţele moartea şi învierea Domnului nostru Isus Hristos. De cele mai multe ori toate aceste sărbători sunt cuprinse în sintagma „Sărbătoarea Paştelui”. Aceasta atunci când suntem mai puţin pretenţioşi cu cuvintele şi în mod voit trecem cu vederea faptul că Paştele în adevăratul sens al cuvântului, este o sărbătoare evreiască.  Între sărbătoarea Pascală evreiască şi Paştele creştin există o strânsă legătură. La sărbătorile pascale evreii sacrificau miei şi mâncau carne de miel. Creştinii au împrumutat şi ei acest lucru ca un obicei, însă la Paşte mielul nu le aduce aminte de ieşirea din Egipt, ca în cazul evreilor, ci ei sărbătoreasc pe Isus Hristos, Mielul lui Dumnezeu care s-a dat ca jertfă  pentru noi

Un alt obicei al creştinilor este ca de Paşti să facă ordine şi curăţenie în casă, în curte, pentru ca totul să arate mult mai bine. Şi acesta este legat de ceva biblic. Evreii obişnuiau să facă de Paşti, curăţenie generală. Totuşi ideea pe care o aduce Scriptura în faţa noastră este alta.  Făcând referinţă la sărbătoarea pascală a evreilor, şi căutând o aplicaţie practică pentru creştini apostolul Pavel în 1 Corinteni 5:7  spune: Măturaţi aluatul cel vechi, ca să fiţi o plămădeală nouă, cum şi Sunteţi, fără aluat; căci Hristos, Paştele noastre, a fost jertfit. Apostolul Pavel aici nu se referă la curăţenia pe care trebuie să o facem în casă ci în inimile noastre. Sigur că de sărbători trebuie să facem curăţenie şi în casă şi în curte, şi în stradă însă cel mai important loc unde trebuie să facem curăţenie este interiorul nostru. Când Pavel spune măturaţi aluatul cel vechi el nu are în vedere doar practica evreilor de a face curăţenie generală în casă şi în jurul casei cu ocazia sărbătorilor. Pavel se referă la anumite păcate pe care corintenii trebuiau să le abandoneze. În următoarele versete el numeşte unele din păcatele care reprezintă „aluatul cel vechi”. Este amintită răutatea, falsitatea, minciuna, imoralitatea sexuală, lăcomia, idolatria, denigrarea, beţia, înşelăciunea şi altele. Acum când suntem din nou în prag de sărbătoare ar trebui să controlăm ungherele inimii noastre. Nu cumva mai există acolo aluat vechi. Cea mai mare problemă nu este să descoperi aluat vechi în viaţa ta ci cea mai mare problemă este să nu îl dai afară. Precizarea apostolului Pavel este că puţin aluat dospeşte toată plămădeala(v6). Concluzia este evidentă: faceţi curăţenie de Paşti.

Stimaţi arădeni , urarea mea pentru d-voastră este să sărbătorim Paştele cu un aluat nou nu cu unul vechi.

 

Romică Iuga,

Păstor al Bisericii Creştine Baptiste „Speranţa” Arad.

Preşedintele Comunităţii Baptiste Arad.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !