Curs în premieră națională, la Universitatea de Vest Timișoara, despre Revoluția din 1989

De Marcel Hoster
Curs în premieră națională, la Universitatea de Vest Timișoara, despre Revoluția din 1989
© Tion: Curs în premieră națională, la Universitatea de Vest Timișoara, despre Revoluția din 1989
Un curs universitar special dedicat Revoluției de la Timișoara va fi oferit studenților, dar și altor persoane interesate, în anul în care se celebrează 30 de ani de la evenimentele care au adus schimbările politice din România. Cursul „Revoluția de la Timișoara din 1989” va debuta în acest semestru și va avea două ore săptămânal.

Destul de puțin prezentă în procesul educativ școlar, dar și în cel universitar, tema Revoluției din Decembrie va fi abordată de Universitatea de Vest Timișoara într-un mod inedit. Studenții de aici vor putea participa la un curs în premieră, dedicat acestui eveniment. Cursul intitulat „Revoluția de la Timișoara din 1989” va deveni accesibil celor interesați din acest semestru al anului universitar 2018-2019 și va avea un orar săptămânal de două ore. Studenții care îl vor urma vor primi două credite de studiu la examinarea finală. Înscrierea este deschisă de luni 25 februarie, realizându-se la secretariatele facultăților din UVT, iar orele urmează sa fie programate începând din prima săptămână a lunii martie. Este important de spus că acest curs în premieră națională va putea fi accesat de orice student din centrul universitar timișorean, de la toate universitățile, indiferent de facultatea urmată.

Dezvoltarea acestui curs transversal face parte din suita de evenimente incluse în programul aniversar „Timișoara, trei decenii de libertate”, gândit de UVT pentru acest eveniment.

„Programul dedicat celebrării a trei decenii de la Revoluția de la Timișoara, moment istoric ce a însemnat eliberarea orașului de comunism și a antrenat mișcări revoluționare în capitală și în toată țara, va cuprinde manifestări ce se vor derula pe tot parcursul anului, începând prin introducerea în curricula universitară a primului curs universitar transversal dedicat Revoluției de la Timișoara din 1989, o premieră națională ce este firesc să o consemnăm la Timișoara”, a subliniat rectorul Universității de Vest, Marilen Pirtea.

Ideea unui asemenea curs s-a născut în urma constatării faptului că UVT are expertiza necesară pentru susținerea primului demers didactic și de cercetare despre Revoluție, o premieră națională, printr-o echipă de profesori care au publicat de-a lungul timpului cărți, studii, eseuri și interviuri despre această temă, oameni care vor fonda astfel o direcție de educație și cercetare la UVT, specializată în analiza modului cum a debutat istoria social-politică recentă a Timișoarei, prin Revoluția din 1989, au anunțat reprezentanții universității timișorene.

Temele de conținut abordate în cadrul disciplinei nou introduse și care vor face parte din curricula universitară prin acest curs transversal se referă la: Elemente cronologice ale Revoluției din decembrie 1989; Mișcări de protest, rezistență și dizidenți în Români; De la revoltă locală la revoluție națională; Figuri importante ale Revoluției din 1989; Piramida structurilor de represiune; Morți, răniți și salvatori; Vinovați, inculpați și procese; Suferință și speranță în unitățile sanitare; Anchetarea răniților în spitale; Căutarea morților și a celor dispăruți; Cazuri controversate de morți în spitale; Sindromul Timișoara: anatomia unei mistificări; Noile structuri ale puterii; De la Revoluție la Proclamația de la Timișoara, a anunțat Lucian Vasile Szabo, cel care se va ocupa de noul curs.

Programul mai amplu al aniversării a 30 de ani de la Revoluție va include la UVT dezvoltarea unui site în română și engleză despre Revoluția din Timișoara 1989, deschiderea unui Centru de Studii cu activitate dedicată orașului revoluționar, respectiv editarea unui volum aniversar, util pentru evocarea perioadei revoluționare din Decembrie 1989 la Timișoara.

Formularul de înscriere l acest curs este disponibil celor interesați online, pe site-ul www.uvt.ro, începând de luni 25 fabruarie 2019.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !