Dacă n-ar fi fudul, n-ar fi el

Când vine vorba de Mircea Geoană, îmi amintesc inevitabil de sintagma aceea glumeaţă a „Caţavencului”: „Avem o ţară; cum procedăm?” Aşa şi Geoană.

Are un partid de condus, dar nu prea ştie ce să facă, de ce să se apuce şi, mai ales, de ce să se ţină, pentru a fi consecvent, pentru a urma o linie. Problema e că nu are nici linie, nici direcţie.

Mircea Geoană a făcut din PSD un partid care seamănă cu o corabie rămasă fără căpitan, rătăcind pe valuri, deşi are vânt favorabil în pupa. Să ne reamintim de rătăcirea PSD printre câteva decizii neinspirate, ca să nu spun catastrofale, ale actualului lider.

E vorba de suspendarea preşedintelui şi de înfrângerea usturătoare de la referendumul care i-a urmat. Şi nu i-a fost destul lui Geoană! A mai târât partidul şi într-o moţiune de cenzură, soldată tot cu eşec. Şi câte altele, care ar avea nevoie de o pagină întreagă pentru a fi contabilizate. PSD primeşte din partea lui Geoană şi lovituri care-i şifonează imaginea. În nenumărate rânduri, Geoană s-a milogit la liberali, s-a milogit în faţa lui Tăriceanu să-i accepte şi pe social-democraţi la guvernare.

Liberalii l-au trimis la plimbare. Nici nu e de mirare. PNL poate guverna liniştit şi sigur, tocmai pentru că partidul lui Geoană îl susţine. Altfel spus, PSD este pus în postura ingrată de-a fi slugă la curtea stăpânului. Respectiv, nu e nici la guvernare, dar nici nu face opoziţie. Chestiunea este mai gravă, dar şi ilară, pe alocuri. Mircea Geoană nu este capabil să conducă un partid, dar se vede când premier, când preşedinte.

Vorbeşte de anul 2009, când, crede el, va fi învingător în faţa lui Traian Băsescu, dar uită cum l-a umilit „marinarul” în 2004, la alegerile locale. Nu vede nici că acelaşi Traian Băsescu se joacă cu el precum şoarecele cu pisica – îi aruncă momeli, teme precum uninominalul, ca apoi să-l ironizeze de câte ori i se iveşte ocazia. Râde lumea de Geoană, dar râde şi de PSD. Social-democraţii n-au beneficiat cu nimic de faptul că se află în opoziţie, nu au reuşit să convingă electoratul că ar putea fi o alternativă la puterea actuală. De ce? Era să zic „Întrebaţi-l pe Geoană”, dar nu sunt convins că avem pe cine întreba. Când vor înţelege pesediştii că nu mai e timp de pierdut, cu Geoană în frunte? Poate curând, poate prea târziu.

Tristan Mihuţa0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !