Darea-n plată: cu sau fără plafon?

De Simion Todoca
1Comentariu
Darea-n plată: cu sau fără plafon?
© Eusebiu Pistru; Ioan Cristina: JA
Senatorul Ioan Cristina şi deputatul Eusebiu Pistru recomandă prudenţă maximă în privinţa plafonului de 150.000 euro.

Senatorul PNL Arad, Ioan Cristina a votat în favoarea Legii dării în plată, care urmează să fie votată la Camera Deputaţilor, aceasta fiind decizională. În privinţa plafonului de 150.000 de euro, stabilit pentru luarea în considerare a predării locuinţei pentru stingerea datoriei, senatorul crede că, la o primă analiză, acesta se impune, ca o măsură de prudenţă. „Am votat legea în forma iniţială, atât în Comisia Juridică, unde am înlocuit un coleg, cât şi în plen. Sunt de părere că demult era necesară o asemenea lege, foarte mulţi oameni fiind în situaţii disperate din cauza împrumuturilor în valută, mai ales în franci elveţieni. În privinţa plafonului de 150.000 de euro, nu sunt specialist, dar cred că trebuia fixată o anumită sumă, pentru a preîntâmpina manevre financiare oneroase. Dealtfel, au fost şi speculaţii pe această temă, lansându-se ideea că există persoane care vor să scape de datorii foarte mari în schimbul unor imobile care au valoare infimă faţă de nivelul datoriilor”, spune Ioan Cristina.

Cum decide partidul

De cealaltă parte, deputatul Eusebiu Pistru vorbeşte şi el tot despre prudenţă, dar în alt sens. „Nu pot să spun cu certitudine dacă la Camera Deputaţilor legea ar trebui votată în forma adoptată de Senat sau ar trebui eliminat pragul de 150.000 de euro, pentru a evita acuzele de discriminare. Pe acest temei, legea ar putea fi atacată la Curtea Constituţională, dar şi băncile ar putea fi atacate pe acelaşi temei de către clienţi. Grupul parlamentar PNL analizează cu responsabilitate maximă toate variantele, împreună cu specialişti în domeniu, iar votul se va da pentru varianta cea mai corectă. Aşa cum au precizat somităţile în domeniu, nu este vorba despre o lege care vizează protecţia socială, ci una care încearcă să pună în echilibru relaţia dintre bănci şi clienţi, pentru ca riscul să nu fie suportat doar de către client”, a declarat Pistru.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor