De-ar fi bani pentru câtă vrere este!

De-ar fi bani pentru câtă vrere este!
SEMLAC – În comuna Semlac sunt în curs de materializare ori de proiect o mulţime de obiective

La Semlac, o comună care are în jur de 4320 de locuitori, se simte nerăbdarea oamenilor de ieşi odată din iarnă şi de a relua lucrările la proiectele demarate în 2009 ori de a deschide şantiere noi. Nu este nici pe departe un clişeu gazetăresc în ceea ce spun. Cei de la Primărie sunt într-un du-te-vino continuu, când la Arad, când la Bucureşti, pentru a pregăti fondurile necesare investiţiilor, în acest an.

Şcoală şi grădiniţă

„Suntem încă în criză şi banii sunt puţini. De aceea, trebuie să te lupţi pentru fonduri, să convingi că meriţi atenţie, că proiectele sunt serioase şi necesare comunităţii, că banii alocaţi vor fi cheltuiţi cu folos”, spune primarul Letiţia Stoian. Ceea ce o nelinişteşte cel mai mult pe doamna primar este faptul ca are o datorie de şapte miliarde de lei vechi, la constructorii de la noua şcoală, din cauză că anul trecut nu s-au primit bani pentru acest obiectiv. Iar proiectul este unul de anvergură, guvernamental, cu finanţare de la Ministerul Educaţiei. E vorba de o şcoală care va avea 19 clase, va fi dotată cu laboratoare şi cu tot ce presupune un asemenea obiectiv, în virtutea exigenţelor europene.

Deocamdată, şcoala va fi destinată elevilor din clasele I-VIII, dar este concepută pentru a include şi clasele IX-X, pentru ca elevii din Semlac să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze la Nădlac sau Pecica, aşa cum se întâmplă acum. Din acest motiv, dar şi pentru că vechea clădire a şcolii trebuie să fie retrocedată, nevoia de bani pentru plata constructorilor şi pentru continuarea lucrării este una stringentă.

Bază sportivă modernă

Semlecanii se laudă cu faptul că vor avea o bază sportivă modernă. Nu e poveste, nici este vis, pentru că lucrările au demarat. A fost compactat terenul, au fost cumpărate multe dintre materialele necesare. Complexul sportiv este destinat mai multor discipline – fotbal, baschet, handbal, atletism etc. – şi este amplasat într-o zonă „cu viitor frumos”. Acolo vor fi atribuite locuri de casă, se va înălţa un cămin cultural, o sală de sport.

Un alt proiect în curs de finalizare este cel realizat prin Programul „Dezvoltare spaţii verzi”, cu fonduri de la Mediu. Cine poposeşte la Semlac are surpriza de a descoperi în centrul civic un parc nou, botezat „Parcul luminilor”, datorită numeroaselor corpuri de iluminat. Deocamdată, au fost amenajate suprafeţele, aleile au fost pavate, urmează să mai fie pus materialul săditor şi să fie plantaţi arbori.

Se caută investitori

La Semlac, lucrurile sunt în mişcare, în devenire, dar nu toate sunt liniştitoare sau, poate mai bine spus, mulţumitoare. Oamenii ar fi bucuroşi să-şi găsească locuri de muncă în comună, să nu mai facă naveta la Arad, Pecica sau Nădlac. Primarul Letiţia Stoian, aflată la al patrulea mandat, ne mărturisea că într-o după-amiază a numărat 18 autobuze care readuceau acasă navetiştii, de la muncă. De mult există acest „of” printre semlăcani, iar primăria se străduieşte să creeze condiţii „îmbietoare” pentru potenţiali investitori. Deocamdată, se visează frumos, în această privinţă, dar totul porneşte în viaţă de la vise, de la un sâmbure care ascunde dorinţa de mai bine.

T.M.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !