De ce cresc copaci pe biserică?

De M.B.
23Comentarii
De ce cresc copaci pe biserică?
© Imagine cu biserica din Cetate şi copacii... din ea Foto: M.B.
Monumentul istoric și de arhitectură din Cetatea Aradului se degradează vizibil, iar arădenii nu pot să nu se întrebe de ce militarii nu iau măsuri minime de protejare.

Evenimentul ”Classic meets rock”, desfășurat zilele trecute în Cetatea Aradului, a atras mulți arădeni dornici să asculte muzică de calitate. Cu această ocazie, s-a putut constata încă o dată starea avansată de degradare în care se află Biserica Franciscană, momument istoric și de arhitectură (înregistrat sub seria AR-II-m-A-00475.03). Buruienile din interiorul ruinei au devenit copaci, care ies prin acoperiș, și probabil nu mai este mult până când încep să cadă și zidurile. În aceste condiții, o întrebare firească, pe care și-au pus-o mulți, este legată de atitudinea celor care administrează cetatea. De ce în ultimele decenii militarii nu au putut să ia măsuri minime de conservare a monumentului, tăind periodic, cel puțin, buruienile?

Pericol pentru militari

Am încercat să obținem încă de luni un răspuns de la oficialii Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”. Fiind vorba de o bază militară, răspunsul oficial nu va veni atât de ușor, pentru că Batalionul a solicitat, mai departe, documente de la autorități legate de biserică. Totuși, neoficial, ni s-a spus că militarii nu au competențe pentru astfel de lucrări de întreținere, iar orice intervenție ar presupune riscuri, pentru că există pericol de prăbușire. De altfel, militarii au fost instruiți astfel încât să nu se apropie de clădire, iar zonele de risc au fost delimitate.

Despre biserică

Potrivit www.aradcityguide.ro, biserica din interiorul cetății a fost construită de către călugării franciscani ai „Ordinului Sfântul Francisc d’Assisi”, în perioada 1750-1800, iar cetatea a fost construită ulterior. Arhitectura bisericii este în stil baroc, iar pe fațadă se pot distinge elemente cu pilaștri ornați cu capiteluri corintice.

Între Primărie și Armată

Cetatea Aradului este între Primărie și Armată, în momentul de față. Există un protocol semnat între părți, iar municipalitatea va prelua acest obiectiv, pe care vrea să-l transforme în punctul principal de atracție al orașului. Înainte de a se vedea cu ”cheile” în mână, autoritățile locale trebuie însă să finalizeze lucrările de modernizare a unității din Gai, unde se vor muta militarii din cetate. În acest moment se realizează proiectul tehnic, care costă aproximativ 150.000 de lei. Ulterior, vor fi organizate licitațiile pentru lucrări, a căror valoare este estimată la 8.000.000 de euro, finanțarea fiind asigurată prin bugetul local.

Taguri: , ,


23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor