De ce nu a fost arestat liderul PP DD Bistrita, cercetat pentru luare de mita: are de pregatit o campanie electorala

Reactualizat la:
SURSA FOTO: oradecluj.ro
SURSA FOTO: oradecluj.ro
Judecătorii clujeni au motivat decizia luată în cazul preşedintelui interimar PP DD Bistriţa, Octavian Seciu, cercetat pentru luare de mită. Procurorii DNA Cluj ceruseră arestarea lui Seciu pentru 29 de zile, dar judecătorii clujeni au decis luarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 de zile.

Judecătorul şi-a motivat luarea acestei decizii pe de o parte, întrucât domiciliu lui Octavian Secui se află într-o altă localitate decât cea în care se află sediul organelor judiciare penale care îl cercetează, iar pe de altă parte, întrucât apreciază ca fiind inoportună îngrădirea dreptului inculpatului de liberă circulaţie având în vedere că acesta candidează la alegerile parlamentare şi urmează a se începe campania electorală.

Octavian Seciu este cercetat de procurorii din cadrul DNA Cluj după ce în perioada 22 -25 octombrie, în calitate de preşedinte interimar al organizaţiei judeţene Bistriţa Năsăud a PP DD, a pretins de la omul de afaceri Lucian Adrian Ungur suma totală de 75.000 euro, promiţând că îşi va folosi influenţa sau autoritatea pe lângă conducerea partidului, astfel încât să se avizeze candidatura denunţătorului pentru postul de deputat în Colegiul nr. 1 Bistriţa la alegerile parlamentare din luna decembrie 2012.

De asemenea, Seciu a promis că îşi va exercita influenţa şi pentru ca organele de conducere ale partidului respectiv să revoce decizia prin care denunţătorul fusese invalidat ca şi consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Bistriţa şi să revoce excluderea acestuia din partid.

La data de 31 octombrie, inculpatul Octavian Seciu a primit de la denunţător o tranşă de 6.000 euro din suma pretinsă, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante.

Păi vin mâine cu caşcavalul acolo”, „Şi ce garanţie tre să-ţi dau?”

Procurorii DNA Cluj arată că Octavian Secui a primit prima tranşă de 6000 de euro în 30 octombrie în jurul orei 23.00 într-un cartier din Bistriţa Năsăud într-un loc întunecos ferit de privirile indiscrete ale altor persoane, „de a fi urmărit activitatea celor doi, când inculpatul a primit prin fereastra coborâtă a portierei dreapta a autoturismului său suma de 6000 Euro, predată sub aspectul aruncării de către denunţătorul Lucian Adrian Ungur care se afla la volanul autoturismului său, cele două vehicule fiind parcate paralel. Predarea s-a realizat sub forma aruncării banilor în autoturismul inculpatului care se afla la volan, prin îndemnul expres al inculpatului către denunţător: „ Aruncă-i!”, aspect care a fost surprins în înregistrarea ambientală audio-video realizata de serviciul teritorial Cluj al DNA”.

DNA Cluj a mai arătat că preşedintele interimar PP DD Bistriţa şi-a dat seama că a fost prins de autorităţi. „Inculpatul a fugit şi au trebuit să ia măsuri operative, prin ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul serviciului teritorial Cluj şi cu ajutorul IGPR pentru a putea fi depistat şi oprit în trafic şi acest aspect s-a întâmplat în municipiul Vatra Dornei, după circa 3 ore de la epuizarea infracţiunii, dar asupra inculpatului nu a mai fost găsită suma de bani respectivă”. Procurorii sunt convinşi că acea sumă de bani nu a fost distrusă de către inculpat, ci a fost ascunsă de către acesta.

Înainte să fie prins, Octavian Secui a fost sunat de unul dintre procurori să se prezinte la sediul IPJ Bistriţa. Acesta a declarat că a crezut ca de fapt este vorba de nişte hoţi.

„Şi în spate o venit nişte hoţi, nişte bandiţi şi am fugit de acolo şi acuma sunt în fugă prin oraş”, „Procurorul I. Eu nu cred … deci eu în seara asta am fost atacat, am fost atacat de 7 indivizi”, „Deci eu nu cred că sunteţi cine sunteţi”, „Eu nu mă joc cu nimeni, eu o să dau telefon la Poliţie”, „Confirmaţi-mi că domnul U trăieşte, e în viaţă”, „Nu mă pot duce nici acasă, că ăştia ştiu unde stau. Eu ştiu ce se întâmplă?”, „Păi şi acasă nu ştiu cum să mă duc. Dacă mă aşteaptă… Nu ştiu. Hoţii, bandiţii, poliţia … Nici nu ştiu cine sunt”.

Potrivit magistraţilor clujeni, din cuprinsul convorbirilor derulate între denunţător şi inculpat, rezultă în mod clar că omul de afaceri Lucian Adrian Ungur este cel care iniţiază şi ghidează discuţiile cu privire la sumele de bani vehiculate în prezentul dosar penal, acesta manifestând mai mult decât insistenţă în vederea rezolvării problemelor şi a transmiterii sumelor de bani.

„Păi vin mâine cu caşcavalul acolo”

„Şi ce garanţie tre să-ţi dau? Că ai garanţie din partea mea”, „Tu zici că vrei garanţii…”, „Altă garanţie ce să-ţi dau?”

„Da ce garanţie T, zi-mi ce garanţie?”

„Şi ce să-i fac la T, să-i dau banii lui?”

„Bun şi cum îţi dau 40? Sau să-ţi dau toţi?”, „Păi o fost aşa, o fost 35.000 pentru consilier şi 40 pentru deputat”, „75.000”, „35.000”, „Şi-ţi dau banii înainte?”, „Şi pentru deputat? Ţi-i dau în seara asta? Sau cum să procedez, să aştept pă…?”

„Da unde stai? Vin acolo şi te duc acasă şi-i las acasă. În maşină ce, sparge maşina, prinde vreunul pontu şi vine şi-ţi găureşte maşina”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !