De două ori Barcelona

De Vasile Filip
De două ori Barcelona
© Spectacolul spaniolilor
Joi, 12 mai, orele 10 şi 12: Compania „Jordi Bertran”din Barcelona, la „EuroMarionete”.

În cadrul celei de-a XVII-a ediţii a Festivalului „EuroMarionete”, Compania „Jordi Bertran”din Barcelona (Spania) prezintă joi, 12 mai, orele 10 şi 12, în sala Trupei Marionete, spectacolul „Visuals Poems” de Jordi Bertran.

„Visuals Poems” este un spectacol fascinant, ce acopera fiecare colţ al scenei cu o deosebită virtuozitate, rezultatul a mulţi ani de muncă. Pe scenă, o serie de simple litere prind viaţă, iar datorită măiestriei şi manevrării, acestea convertesc gesturile în versuri, iar versurile în emoţie.

Spectacolul este inspirat din magia poemelor poetului catalan Joan Brossa, împrumutând din magnetismul alfabetului lui Brossa, un jos de cuvinte prin care poetul îşi ilustrează arta poetică vizuală.

Spectacolul „Visual Poems” debutează cu un muzician – actor care interpretează rolul unui poet; el poartă o valiză plină de litere din spumă, iar când le studiază sunetele şi formele descoperă că literele pot fi folosite pentru a crea o poezie, fără a fi nevoie de construcţia de cuvinte.

Cu ajutorul chitării şi a melodiilor sale, stabileşte o legătură caldă cu literele, care prind viaţă şi creează un univers plin de personaje, coregrafii, umor şi dramă. Astfel, constatăm că literele nu folosesc doar pentru umplerea unei foi sau la scrierea pe computer, ci mai ele pot crea o lume sensibilă, de o simplicitate care îţi taie respiraţia.

Literele, animate de beţe pe o masă, prind viata şi se transformă pe masură ce spectacolul continuă: Litera E devine un câine care se joacă cu un copil, întruchipat de I. Pe când A, Y şi U formează un dans ritmic, iar un simplu T este un adevărat artist la trambulină.

Omul orchestră revine

Compania La Mue/tte, Santiago Moreno Franţa-Argentina vine şi în această seară de joi, 12 mai, de ora 19, pe platoul din faţa Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ cu spectacolul în aer liber „L’homme orchestre en rue”.

barcelona0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !