De la armonii cromatice, la armonii dansante

De la armonii cromatice, la armonii dansante
Atmosferă electrizantă la serbarea populară desfăşurată de „Ziua cartierului Gai”.

ARAD. Când am ajuns în curtea Băilor termale CARP, Bidi, tocana sfârâia de lumea adunată, cuminte, să apuce un blid, asezonată cu cartofi, şi toate cele trebuincioase , unei Serbări populare de cartier, apa, vin, pâine, dar şi bună dispoziţie.

Aceasta, a fost întreţinută de îndrăgitul interpret de muzică populară românească, dar şi sârbească, dacă ţinem seama că, în Gai, vecuiesc, deopotrivă, români, maghiari şi sârbi, nimeni altul, decât Ştefan Muntenaş.

O spunem, fără interes, dar, a încins, pe o vreme de toamnă, aurie, la joc, pe muzică românească…tinerii cu argintii…cercei…iar Mândra me îi din Cărand…a răsunat…până la Prunişor…dacă nu se mai aude şi acum…ca un ecou prelung. A urmat apoi, armonia dansanta a tangoului, Inimă….inimă tu ştii…la care, la fel..braţ la braţ cu tinereţea…tomnatică , s-a dansat…sub un apus de soare, crepuscular.

Dar…nici muzica sărbească nu a fost mai prejos, din contră, Ansamblul KOLO, a adunat sufragiile publicului spectator, rămas in număr mare, plimbând asistenţa, de la Leskovacs la Kosovo, în ritmuri trepidânde, şi la propriu şi la figurat.

O nouă speranţă a găienilor, solista de muzică populară, OANA STANA, purtând un frumos costum popular, a smuls aplauze, şi am dori să mai auzim de ea.

La Sărbătoarea găienilor, a fost prezent şi Ansamblul Mărunţica al Şcolii Gimnaziale A. Iancu, de a cărui prestaţie vom mai auzi, cu siguranţă, de la…mic…la mare!

Şi, dacă nu am fost în Hora găienilor, pe margini, tot am strecurat câţiva paşi…dansanţi, aşa, de dragul lor…al celor ce au trudit, şi nu o spunem decât având certitudinea unei reuşite depline, îndreptând un gănd sincer către doamna deputat, Claudia Boghicevici.

De pe lângă scenă, ne făceau cu ochiul Adriana Chirilov, cu…buletin…de mai toate cartierele…dar am stat de vorbă, şi cu doi spectatori, Petre DON, care a spus „Sunt liber azi, am venit să mă bucur împreună cu vecinii mei de cartier”, iar celălalt bucătar dar şi spectator, Iosif Ardelean…dansa, când farfuria, când…nevasta, de bucurie, spunând: „E o zi minunata pentru toata familia mea, dar mai ales, pentru Alex…care, vi-a fost elev, regasidu-va…şi aici (bucuria revederii, e reciprocă)”.

Cortina..a căzut, în aceleaşi rtmuri, în aceeaşi frăţietate multiconfesională…dar…să ne revedem, prin aceste rânduri…până la anul!!

Florica R. Cândea

Taguri: , , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !