De la Marea Sinagogă din Viena…

Arad – Încercând să acopere apetenţa pentru muzica de operă   dar şi să iasă din rutina  obligatorie a genurilor  pe care le consacrează, Filarmonica  aduce pentru prima oară pe o scenă de concert din  România o personalitate cu un destin artistic inimitabil.

Schmuel Barzilai, cantorul de la Sinagoga Mare din Viena,  este vocea  care  conferă originalitate şi  culoare  programului destinat  serii de joi, în care  o microselecţie pucciniană prefaţează un capitol sonor  extrem de popular pe scenele occidentului, însă necunoscut şi nestudiat de ansamblurile din aria românească de profil: muzica evreiască.

Învăţătura şi pregătirea specială pe care domeniul le reclamă  pot fi dovedite cu sprijinul celor devotaţi. Schmuel Barzilai este în acelaşi timp interpret şi practicant   iar titluri de mare circulaţie,  anunţate acum în transcripţii simfonice semnate  Elli Jaffe, sunt reperele de care „se sprijină” în această  prezentare experiment.

Textele sunt tradiţionale: de la crezul fundamental   Sh’ma Yisrael,  la Shehecheyanu,  binecuvântarea dinaintea sărbătorilor,  apoi  la recunoaşterea omnipotenţei divine din   Kewakarat,   până la ultimele de pe listă – Eli Eli,   textul poetei martir Hannah Senesh şi Kol Ha’olamKulo – îndemnul – învăţătură  al Rabinului  Nachman din Bratislava.

Prefaţa acestei muzici în premieră este însă la fel de interesantă.  Alături de numere de marcă  din Tosca, momentul Puccini   preia decupaje    din  Manon LescautSuor Angelica, Madame Butterfly şi Turandot.

Codruţa Dogaru0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase