De la ucenic la maestru

De la ucenic la maestru
De la ucenic la maestru
ARAD – Psihosociologul Lavinia Betea a rămas plăcut surprinsă să fie încojurată de „crema” culturală arădeană la lansarea cărţii „Bărbaţi şi femei”. 

Psihosociologul Lavinia Betea a rămas plăcut surprinsă să fie încojurată de „crema” culturală arădeană la lansarea cărţii „Bărbaţi şi femei”.

Evenimentul s-a desfăşurat în miezul Aradului (Clubul Presei), acelaşi loc pe care acum 30 de ani îl considera cel mai select loc din lume, datorită impregnării literare.

Apărută sub Editura Fundaţiei Culturale Române, cartea îl aduce în prim plan Serge Moscovici, care este în opinia autoarei, cel mai cunoscut om de ştiinţă născut în România, cel care în lumea psihologiei joacă rolul de „Magistru”.

Bildungsroman Maestrul de ceremonie ce a dat tonul seratei literare a fost drd. Doru Sinaci, redactor coordonator al ziarului nostru, fost coleg cu Lavinia („şefa de la beletristică”), emoţionat de regăsirea şi reflexia asupra generaţiei comune. Dr. Lizica Mihuţ, rector al Universităţii Aurel Vlaicu, i-a adus elogiu autoarei şi a făcut referire asupra noului domeniu asupra care aceasta s-a aplecat.

Cu doctorat în psihologie politică, Lavinia Betea a avut ca punct de plecare lucrările în domeniul psihologiei şi reprezentărilor sociale ale lui Serge Moscovici.

Acesta a fost şi motivul întâlnirii dintre scriitoare şi Serge Moscovici, din care a rezultat această carte, situată la graniţa dintre cercetare istorică, portret literar, interviu, roman gazetăresc şi jurnal. „Prin aceaste rânduri, fiecare cititor se va putea recupera pe sine”, a spus decanul facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Anton Ilica, care consideră cartea extrem de incitantă, un splendid jurnal de şedere în Paris.

„Cartea este un bildungsroman, o iniţiere inteligentă în spirit, o formă de a ucenici la curtea unui maestru (înţeleptul Sergi)”, a concluzionat Preşedintele Uniunii Scriitorilor din filiala Arad, Vasile Dan.

Foto-citat „Lucrurile esenţiale în viaţă sunt iubirea şi relaţiile interumane” Lavinia Betea, conferenţiar universitar.

D.M.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !